Aangrijpende herdenking politieslachtoffers

Op 12 augustus 2023 heeft Controle Alt Delete een herdenking georganiseerd op de Dam in Amsterdam voor mensen die door de politie zijn gedood. Omdat onder hen ook tientallen psychiatrisch patiënten zijn, waren er ook Ypsilonleden aanwezig. Controle Alt Delete organiseerde de herdenking op verzoek van een aantal nabestaanden. Sinds ze fatale incidenten bijhoudt zijn er voor zover bekend 102 mensen overleden. Op de grond lagen 102 gele herdenkingsborden met informatie over de persoon, de wijze van overlijden en de stad.

De herdenking startte met een speech van de moeder van Sammy Baker, de Duitse influencer die in Amsterdam ‘in verwarde toestand’ werd doodgeschoten. Net als veel andere nabestaanden is zij niet te spreken over de vraagtekens waarmee het dodelijke incident is omgeven en de tegenwerking die ze krijgt. Zij is dan ook een crowdfundingsactie gestart om opheldering te krijgen.

Robert Broekhuis, de vader van Cyprian die 7 jaar geleden werd doodgeschoten door de politie, was ook aanwezig. Hij spreekt van een aangrijpende herdenking. “Wanneer zorgen politie en ministerie van Justitie ervoor dat ze hun personeel zo opleiden dat dit nooit kan gebeuren”, vraagt hij zich af. Een terechte vraag, want Controle Alt Delete becijferde dat 38 van de dodelijke slachtoffers volgens pers- of mediaberichten, ‘verward gedrag’ hadden vertoond. Bij 79 procent was de politie hiervan op de hoogte vóórdat ze bij de persoon aankwamen.

Schokkende cijfers, vindt Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter. “Elk slachtoffer is er 1 te veel, maar hier gaat het dus expliciet om mensen die hulp nodig hadden. Ook vanuit Ypsilon benadrukken we al jaren dat politie hierin getraind moet worden en ze in dit soort situaties nooit zonder collega’s van de ggz moet uitrukken.”

Controle Alt Delete zet zich in voor wat ze noemt een ‘eerlijke en effectieve rechtshandhaving en tegen etnisch profileren en buitenproportioneel geweld’. In het verleden trokken Controle Alt Delete en MIND Ypsilon al vaker op tegen het gebruik van stroomstootwapens, waarvan psychiatrische patiënten eveneens bovenmatig vaak het slachtoffer zijn. Onlangs overleed in Rotterdam daardoor Matheusz, die zoon van Joanna Rutkowska die ook op de herdenking aanwezig was. Ook zij hoopt met hulp van een crowdfundingsactie opheldering te krijgen over wat er precies is gebeurd.

ANBI logo