Mede-oprichter van Ypsilon Bas van Raaij geridderd

Ridder Bas. Dat is hoe Bas van Raaij vanaf nu door het leven gaat. Samen met zijn moeder Ria van der Heijden richtte hij 38 jaar geleden Ypsilon op en gaf de vereniging een vliegende start. Hij was ook de grondlegger van de ‘Mat’-training waarmee bijna 20.000 mensen onder wie 4.500 familieleden zijn getraind in interactievaardigheden. “Voor veel leden van Ypsilon maakte de training zo’n overweldigende indruk dat ze tientallen jaren later nog zeiden dat deze training het verschil had gemaakt in omgang met hun psychisch kwetsbare naaste”, zei Ypsilondirecteur en oud-collega Bert Stavenuiter, voordat de burgemeester van Ommen hem de onderscheiding opspeldde.

Vanuit zijn eigen ervaringen als broer van iemand met schizofrenie, wist Van Raaij hoe belangrijk naasten zijn. In een tijd waarin de term ‘mantelzorg’ nog moest worden uitgevonden en naasten totaal niet gezien werden gold hij als ware pionier. Hij onderzocht hoe naasten de zorg kunnen optimaliseren, met positief resultaat voor de cliënt en de prognose. Hij onderzocht welke ondersteuning naasten nodig hebben, het belang van de relatie, de plek die naasten innemen. Liet dat wetenschappelijk onderbouwen, onder meer door het promotieonderzoek van de latere hoogleraren Aart Schene en Lieuwe de Haan.

Stavenuiter prees de rol die Van Raaij had in het normaliseren. “Zelf schreef hij nooit veel, maar vaak zorgde hij met kleine toevoegingen voor het verschil tussen een goede tekst en een treffende tekst. Een voorbeeld: in een brochure over schizofrenie schreef Ypsilon over de noodzaak om te beseffen dat het leven na psychoses misschien niet meer zou worden als was gewenst. Een snoeiharde boodschap die Bas wist te normaliseren door hem te verbinden aan mensen die géén psychoses krijgen: ‘Waar anderen er hun hele leven over kunnen doen om hun verwachtingen bij te stellen, worden mensen met psychoses daar in een heel kort tijdsbestek mee geconfronteerd.’”

‘Mat’-training

Dat normaliseren was voor Van Raaij een tweede natuur. In plaats van te focussen op de ziekte, richtte Bas zijn aandacht steeds meer op de interactie tussen patiënt en naaste en tussen naaste en behandelaar. Dit leidde tot de meest succesvolle training die vanuit de Leergangen Schizofrenie werd ontwikkeld: die van ‘De Mat’. De training nam zo’n grote vlucht dat het onder de vleugels van Ypsilon vandaan groeide. Van Raaij vervolgde zijn loopbaan als fulltime trainer, waarna duizenden familieleden deze training van 7 dagdelen konden volgen. Rapportcijfer: 8+. Maar liefst 80 trainers zijn er inmiddels opgeleid om zijn werk over te nemen nu hij met pensioen gaat.

ANBI logo