Abilify binnenkort in maandelijkse injectie verkrijgbaar

Ook van het antipsychoticum Abilify (aripiprazole) komt binnenkort een langwerkende versie beschikbaar. Als het aan de fabrikanten Lundbeck en Otsuka ligt, zal het middel in april op de Nederlandse markt verschijnen onder de naam Abilify Maintena. Afgelopen week is het middel al door de Europese registratie-autoriteit goedgekeurd en inmiddels loopt ook een aanvraag voor opname in het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem. Maintena heeft een vergelijkbare werking als het bekende Abilify, maar wordt toegediend in de vorm van een injectie in de spieren die een maand werkzaam is.

Abilify is het laatste antipsychoticum waarvan het wachten nog was op een langwerkende variant. De eerste doelgroep vormen mensen met schizofrenie die nu stabiel zijn op de pillen van Abilify en willen overstappen op de injectie als onderhoudsmedicatie. Een relatief kleine markt, maar Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter is toch blij met de komst. “Elk nieuw middel en elke nieuwe variant is winst. Hoe klein de groep ook is, er zitten altijd mensen op te wachten. Om medische redenen of om heel praktische. Denk aan patiënten die de pil nog wel eens willen vergeten of die niet dagelijks herinnerd willen worden aan hun ziekte.“

Dat juist Lundbeck komt met de nieuwe variant van Abilify is opvallend, omdat de pil destijds werd gelanceerd door concurrent Bristol-Myers Squibb. De laatste trekt zich echter steeds meer terug uit de markt van antipsychotica, zoals ook andere fabrikanten in Nederland dat doen. Lundbeck, maker van onder meer Serdolect, heeft daarentegen nog meer middelen in ontwikkeling op het gebied van neurologische en hersenziekten.

ANBI logo