Acties succesvol: Semap niet van de markt

Het antipsychoticum Semap gaat toch niet van de markt. Dat is het resultaat van massieve protesten, onderhandelingen en laboratoriumtesten die volgden op de melding dat Janssen-Cilag de productie van het middel wereldwijd had stilgelegd. Ypsilon was een van de trekkers van het protest omdat hiermee juist de zwakste groep zou worden getroffen. Aanvankelijk leek het Amerikaanse moederbedrijf van Janssen niet te vermurwen, maar tegen de Nederlandse vestiging was het protest niet tegen dovemansoren. Het bedrijf meldt dat vandaag in een brief dat het een ander bedrijf gevonden dat bereid is de productie over te nemen. Woordvoerder Eliane Lauwers gaat ervan uit dat de onderhandelingen weliswaar nog enige tijd in beslag zullen nemen, maar zullen leiden tot positief resultaat. Om de beschikbaarheid in de tussenliggende periode te garanderen is een tussenoplossing bedacht.

Welk bedrijf de productie in de toekomst over zal gaan nemen, is niet bekend gemaakt. Wel is duidelijk dat het gaat om een Europese producent. Eerder was ook een Chinees bedrijf genoemd als opvolger, maar die bleek “uiteindelijk onvoldoende zekerheid te bieden voor een kwalitatief goed en acceptabel eindproduct”, meldt Janssen in de brief die psychiaters vandaag ontvangen. Dat is bij het Europese bedrijf geen probleem. “Inmiddels kunnen wij melden dat het betreffende bedrijf met de voorbereidingen voor productie en goedkeuring van penfluridol is gestart. Dit proces is echter technisch zeer complex en het kan om die reden nog enige tijd duren voordat langs deze weg penfluridol tabletten beschikbaar zijn.”

Om ook voor de korte termijn beschikbaarheid te kunnen garanderen, heeft Janssen van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen toestemming gekregen om in het Belgische Beerse eenmalig een hoeveelheid penfluridol te produceren volgens de huidige normen. “De hoeveelheid te produceren tabletten volstaat voor een ruime overbruggingsperiode zodat u en uw patienten kunnen blijven beschikken over Semap”, stelt Janssen de psychiaters gerust.

Het feit dat het maar eens per week hoeft te worden ingenomen, maakt Semap (penfluridol) uniek in zijn soort. Die eigenschap zorgt er ook voor dat patienten met weinig ziektebesef het middel relatief veel gebruiken. Ypsilonvoorzitter Marja Hasert: “Daar zit het probleem. Want eens per week slikken blijkt voor een bepaalde groep kwetsbare patienten net haalbaar.” Het verdwijnen van Semap zou dan ook grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven van met name de kwetsbaarste mensen, waarschuwde ze eerder dit jaar. “Wij denken dat onder deze groep het aantal mensen dat opnieuw psychotisch wordt zal stijgen. Maar bovenal zal de groep die met moeite in de reguliere zorg konden worden gehouden afhaken en op zichzelf worden teruggeworpen. Het leed daarvan laat zich niet beschrijven.” Die onheilstijding is met de mededeling van Janssen nu achterhaald.
 

ANBI logo