Allochtoon veel sneller opgenomen

Onbewuste discriminatie door forensische psychiaters zorgt ervoor dat allochtone verdachten met een psychiatrische stoornis tot wel vier keer vaker gedwongen worden opgenomen dan vergelijkbare autochtone verdachten. Dat zeggen psychiaters van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) in treinkrant Spits.

 

 

 

Forensisch psychiater David Vinkers bestudeerde de voorlopige cijfers van 2012. Bij de allochtone verdachten gaat het volgens Spits vooral om Marokkanen, Surinamers en Antillianen. Vinkers concludeert verder dat allochtone verdachten (19 procent) vaker toerekeningsvatbaar geacht worden dan autochtone verdachten (13 procent). Dat is bepalend voor hun strafmaat en/of behandeling.

 

Aanleiding voor het artikel is een bijeenkomst afgelopen week van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) voor psychiaters van de afdelingen Transculturele Psychiatrie en Forensische Psychiatrie. Daarop bleek dat sommige forensische psychiaters de hand in eigen boezem steken: Zij diagnosticeren onder meer verdachten van delicten en brengen advies uit aan de rechterlijke macht.

 

 

ANBI logo