Altrecht ABC winnaar eerste Ypsilon Familiester

Flyer die opriep om te gaan stemmenHet Utrechtse Altrecht ABC is de winnaar van de Ypsilon Familiester. Dat werd vanmiddag bekend gemaakt op de Jubileumstudiedag van Ypsilon. Familieleden en naastbetrokkenen verkozen deze afdeling boven het ACT-team van GGZ Eindhoven en het ouder/partnerwerk van De Hoop GGZ. Op hun beurt waren zij gekozen uit een hele serie instellingen en afdelingen door heel Nederland. De Ypsilon Familiester is een publieksprijs voor familiebeleid in de GGZ en werd dit jaar voor het eerst uitgereikt.

Vanaf 1 september konden familieleden en naastbetrokkenen op www.familiester.nl hun oordeel en ervaringen achterlaten. De eerste GGZ-publieksprijs leverde honderden – vaak uitgebreide – reacties op. Ypsilon selecteerde op basis van deze oordelen en ervaringen de drie genomineerden.

Het ABC-huis is gespecialiseerd in rehabilitatie en behandeling van jongeren met een psychotische kwetsbaarheid. Vrijwel alle ervaringen met deze afdeling die werden ingezonden waren uiterst positief. In de reacties vallen opmerkingen te noteren als “De familie wordt altijd betrokken: bij intake en aanwezig bij elke behandelplanbespreking.” en “als ouders zijn we intensief bij de begeleiding betrokken”. De aanpak wordt ‘liefdevol en begripvol’ genoemd, en men is ‘tevreden’ over de ‘goede, deskundige psychiatrische zorg’.

Met de Ypsilon Familiester wil Ypsilon laten zien wie het best gebruikmaakt van wat er al bestaat om familieleden bij de zorg te betrekken. Ypsilon-voorzitter Marja Hasert: “Ons motto is: wie zorgt, praat mee! Met deze prijs willen we de instellingen in het zonnetje zetten die familieleden echt laten meedoen, in de hoop dat andere instellingen hun voorbeeld zullen volgen.” Psychiater Jules Tielens, ooit winnaar van de prijs voor veelbelovend psychiater van Ypsilon reikte de prijs uit. Hij voorspelde dat Ypsilon niet zou stoppen met uitreiken tot alle adelingen in Nederland de prijs een keer hadden gehad.

De Ypsilon Familiester is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Psychische Gezondheid, Fonds NutsOhra en de stichting Vrienden van Ypsilon.

ANBI logo