Anoiksis kiest ‘Dysfunctionele perceptie syndroom’ als nieuwe naam voor schizofrenie

Dysfunctionele perceptie syndroom (dps). Dat zou wat Anoiksis betreft voortaan de nieuwe naam zijn voor de ziekte schizofrenie. De patientenvereniging maakte de alternatieve naam gisteravond bekend op een feestelijke bijeenkomst in Utrecht. Een jury bestaande uit een vertegenwoordiger van de vereniging Anoiksis, de familievereniging Ypsilon en psychiater Jules Tielens kozen de naam uit 320 inzendingen op een in april begonnen prijsvraag.

Zowel patienten als familie ergeren zich aan het verkeerde gebruik van het woord schizofrenie in de gewone taal en willen daarom een andere naam die geen associaties oproept met de dubbele persoonlijkheid. “De kern van de ziekte is een verkeerde, dysfunctionele, interpretatie van de waarneming in de hersenen van de patient en dat is precies wat de nieuwe naam benadrukt”, aldus de jury.

Belangrijk is volgens de jury ook dat de nieuwe naam niet verbasterd kan worden tot aanduiding van een persoonlijkheid van de patient. “De schizofrene persoonlijkheid bestaat niet, ook al wordt dat in nieuwsberichten vaak wel gesuggereerd. Patienten met het dysfunctionele perceptie syndroom zijn er in allerlei vormen, met allerlei persoonlijkheden, van zachtaardig tot misdadig zoals dat ook onder gezonde mensen het geval is”, aldus de jury.

De bedenkster van de nieuwe naam, Elisabeth van Aken-van Breda, won een reis voor twee personen naar Gent en een speciaal voor deze gelegenheid door Rick Bovendeert gemaakt beeldje, ‘De gouden Bleuler’, ter herinnering aan de uitvinder van de benaming schizofrenie, ruim honderd jaar geleden.

ANBI logo