Anoiksis pakt met glossy stigma verder aan

Nadat ze eerder een prijsvraag hield over de naam 'schizofrenie' heeft patientenvereniging Anoiksis een nieuw initiatief genomen om het stigma te bestrijden: een eigen glossy met de naam Skiz'o. 'Het normaalste magazine van Nederland', zoals de ondertitel luidt, werd gisteren gespresenteerd op de landelijke dag van de vereniging. Het glanzende blad is gedrukt in een grote oplage: Alleen al alle leden van Anoiksis krijgen een exemplaar toegestuurd, alle leden van Ypsilon ook – om zo mogelijk ook weer door te geven aan hun 'zieke' naaste.

“Elk denkbaar onderwerp heeft tegenwoordig een kunstig opgemaakte glossy. Mooie mensen gefotografeerd op mooie plekken. Die glossy's kunnen de vraag oproepen: is het ook mijn leven dat hier is uitgebeeld? Zou mijn leven er eigenlijk zo uit moeten zien? Skiz'o presenteert aspecten uit het leven van mensen met schizofrenie. War houdt hen bezig, wat beweegt hen?”, schrijft hoofdredacteur Maarten Muis in het redactioneel. Het geheel levert een prachtig beeld op van het gewone bij mensen met schizofrenie, met hilarische advertenties, een brievenrubriek rond GGZ-etikette, columns en de rubriek What's hog, what's not? Eentje daarvan: 'burgerschap' is hot, 'stigmatisering' not. Waarvan acte.

Nog geen lid of donateur? Dan is dit een mooi moment! De kosten bedragen 16 euro per jaar en daarvoor stuurt Anoiksis 4 maal per jaar het tijdschrift Open Geest toe. Aanmelden kan op www.anoiksis.nl.

ANBI logo