Anoiksis stemt in met PSS als moderne naam voor schizofrenie

Patiëntenvereniging Anoiksis is eruit. Wat haar betreft spreken we voortaan niet meer over schizofrenie, maar over ‘PSS’. De afkorting staat voor Psychosis Susceptibility Syndrome (psychose gevoeligheid syndroom). Die naam dekt wat de patiënten betreft beter de lading en is daarmee minder stigmatiserend dan de oude term schizofrenie. Anoiksis maakt de keuze voor PSS bekend op de eerste dag van Week van de Psychiatrie die als titel meekreeg: ‘Stigmatisering: wat verbeeld jij je wel?!’ Met de week pleiten tal van organisaties waaronder ook Ypsilon voor een beeldvorming die mensen met psychische problematiek recht doet aan hun kwaliteiten en waarden.

Anoiksis zegt zich te realiseren dat een nieuwe naam hetzelfde stigma kan aantrekken als de oude. A rose by any other name would smell as sweet schreef Shakespeare al. De vereniging ondervangt dit probleem door de campagne voor een nieuwe naam met voorlichtingsprojecten te ondersteunen om zo een realistisch beeld van mensen met schizofrenie neer te zetten. Het geven van een beter beeld én een betere naam zouden stigma, inclusief zelfstigma, kunnen verkleinen. Een artikel door Bill George en Aadt Klijn over PSS en zelfstigma verschijnt binnenkort in het Engelse blad Psychological Medicine.


 

Voor Anoiksis is het begrip schizofrenie al veel langer onderwerp van discussie. In 2009 schreef ze een prijsvraag uit omdat de term ouderwets zou zijn en niet meer in lijn met de huidige wetenschappelijke inzichten. De winnende naam was het Dysfunctionele Perceptie Syndroom (DPS). Toch ging de speurtocht verder toen bleek dat voor de naam DPS weliswaar in Nederland draagvlak maar was, maar de nieuwe naam niet de psychiatrische tekstboeken haalde en geen internationale impact had. Met de naam Psychosis Susceptibility Syndrome denkt Anoiksis nu meer kans te maken. ‘Psychose gevoeligheid syndroom’ impliceert dat mensen niet voortdurend psychotisch zijn, maar er wel een gevoeligheid voor hebben. ‘Syndroom’ laat daarnaast zien dat er sprake is van een verzameling symptomen die samen de ziekte vormen.

Anoiksis is op 16 februari 1993 opgericht door Maarten Vermeulen in samenwerking met Ria van der Heijden, oprichtster van Ypsilon. Anoiksis betekent Open Geest en is de Nederlandse vereniging van mensen met psychosegevoeligheid. De vereniging is onlangs verhuisd van de Utrechtse Gansstraat naar het UMC en is vanaf vandaag weer telefonisch bereikbaar op een nieuw nummer: (088) 7556368.

ANBI logo