Australische onderzoekers melden doorbraak in vroege opsporing psychose

Alweer is het Australië dat van zich laat horen op het gebied van vroege opsporing van psychose. Onderzoekers van de Universiteit van Adelaide claimen een nieuwe doorbraak te hebben bereikt. Met een nieuw model zijn ze in staat bij mensen in de risicogroep tot op 70 procent nauwkeurig te voorspellen wie binnen een jaar een psychose zal krijgen. Dat schrijven ze in het Nature-tijdschrift Translational Psychiatry.

 

Nu is het al heel wat als dat met 28 procent nauwkeurigheid gebeurt in de zogenaamde ‘ultra-hoog risico’-groep (UHR). Het nieuwe model combineert medische geschiedenis, klinische risicotaxatie en biomarkers in vetzuren.

“Op dit moment wordt het risico op een psychose voor alle patiënten in de risicogroep even groot beschouwd. Met ons onderzoek hebben we hoog, midden en laag-risico-groepen kunnen identificeren”, aldus hoofdonderzoeker Scott Clark in een persbericht van de universiteit. De resultaten zijn volgens Clark van belang om een goede afweging te maken tussen het risico op een psychose en de bewerkingen van een behandeling.

In deze eerste studie gebruikten de onderzoekers de gegevens van 40 Europese patiënten. Inmiddels wordt het onderzoek herhaald in een grotere onderzoeksgroep.

ANBI logo