Blokhuis: Landelijk meldnummer verward gedrag laat langer op zich wachten

Het gaat niet meer lukken om nog dit jaar te zorgen voor een landelijk nummer waar mensen verward gedrag kunnen melden. Staatssecretaris Blokhuis verwacht dat het meldnummer, waar vooral vanuit Ypsilon en MIND op werd aangedrongen, in het voorjaar van 2020 gereed zijn. ‘Als kop op de regionale structuur van meldpunten’, zoals hij dat noemt. Op steeds meer plekken zijn namelijk al wel regionale meldnummers, ook voor problemen die (nog) niet acuut zijn. Dat blijkt uit een brief die Blokhuis onlangs naar de Kamer heeft gestuurd.

Het nummer moet straks zo werken dat een melding bij het landelijke nummer wordt doorgeschakeld naar de regionale nummers. Daar wordt de melding niet alleen geregistreerd, maar waar nodig wordt er ook zorg of begeleiding geregeld.

Eerder al liet het ministerie weten dat het aanmaken van een landelijk nummer complex is. Gemeentes kiezen allemaal hun eigen regionale aanpak en doen dat ook nog eens op hun eigen snelheid. Een landelijk nummer kan alleen als er ook regionale punten zijn om naar door te schakelen. Bovendien is het technisch complex, hetgeen ook blijkt uit de weer opgelaaide discussie over 113, het nummer voor suïcidepreventie dat op dit moment alleen bereikbaar is onder 0900-0113.

Toch is Ypsilon bij monde van directeur Bert Stavenuiter teleurgesteld dat het zo lang duurt. “Per 1 januari zijn de gemeentes wettelijk verplicht om ook een meldnummer te hebben voor de uitvoering van de Wet verplichte ggz. Wat was er logischer geweest dan daar met dit nummer meteen op aan te sluiten.”

 

ANBI logo