Brandpunt brengt reportage over Familiecoaching

KRO Brandpunt wijdt zondag 8 april 2012 de televisie-uitzending aan het project Familiecoaching. Familiecoaching, voorheen thuiscoaching genoemd, biedt informatie over psychose en schizofrenie, steun en troost voor familieleden en praktische adviezen door ervaringsdeskundige familieleden aan Marokkaanse en Turkse Nederlanders, die onvoldoende contact krijgen met de hulpverleners van hun psychotische familieleden.

Getrainde vrijwilligers van Ypsilon Utrecht en medewerkers van hulpverleningsinstelling Indigo zoeken deze families thuis op. Zij gaan, samen met een tolk, thuiscoachen. De familiecoaching bereidt de familie voor op het contact met de hulpverleners. Brandpunt wordt uitgezonden op zondag 8 april a.s. om 22.15 uur op Nederland 2.

Let op: het kan zijn dat de uitzending wederom uitgesteld wordt. In televisieland gaan actuelere zaken altijd voor.

De kans dat jonge mensen van Marokkaanse of Turkse afkomst door psychose of schizofrenie worden getroffen, is veel groter dan bij Nederlandse jongeren. Toch komen er geen Marokkaanse of Turkse familieleden naar Ypsilon. Ze worden ook onvoldoende bereikt door de GGZ. De problematiek van de bezochte gezinnen is veelzijdig, schrijnend en tot nog toe verborgen.

Familiecoaching legt met zes tot acht bezoeken een basis voor meer stabiliteit in het gezin. De familieleden van de patiënt zijn dan meer betrokken. Het gezin gaat mee in het ‘gewone zorgtraject’ terwijl het contact met de mensen van thuiscoaching, in mindere mate, blijft bestaan.

ANBI logo