Buurtbewoners alsnog akkoord met woonproject in Uden

Het gaat toch nog goed komen in Uden. Dat lijkt de conclusie na een informatiebijeenkomst voor buurtbewoners over een nieuw woonproject voor mensen met schizofrenie. Er waren zelfs excuses van een buurtbewoner, meldt het Udens Weekblad in de editie van vandaag: “Sorry dat ik af en toe zo fel was”. Gerard Visser van Chapeau Woonkringen en Hans Schepers van SVUwonen namen dat excuus voor lief: “Nee, blijf alstublieft fel en kritisch, dit kan ons project alleen maar verbeteren”.

Begrip van de buurt is wel het laatste waar de geschiedenis van dit woonproject zich door kenmerkt. Kort voor het weekend was wel het dieptepunt toen de feestelijke viering van het hoogste punt werd verstoord. En hoe: op vol volume zetten enkele buurtbewoners speakers open met straaljagerlawaai. Een begeleidend spandoek maakte duidelijk dat het het ging om een doordachte en gerichte actie: “Welkom in deze prikkelrijke buurt”. Ziekelijk, constateerde Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter toen. “Alsof je een lamme bewust laat struikelen.”

Afgelopen maandag waren er weliswaar veel vragen, maar ebde de vijandigheid weg. Woningcorporatie SVUwonen lichtte het onlangs gehouden locatieonderzoek toe waaruit blijkt dat mensen met schizofrenie prima moeten kunnen wonen in het complex aan Muntmeester. Ook vertelde Chapeau Woonkringen iets over deze doelgroep en werkwijze. De bereidheid tot het accepteren van de komst van deze ‘gevoelige bewoners’ was merkbaar. Wat omwonenden vooral willen is openheid en duidelijkheid.

Chapeau Woonkringen, een initiatief vol Ypsilonleden, gaat intussen door met de verwezenlijking. Deze week kunnen belangstellenden zich aanmelden voor de appartementen via toelatingscommissie@chapeauwoonkringen.nl. Daarna start de selectie, begeleid door psychiater Wiepke Cahn van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Meer informatie is te vinden op www.chapeau-woonkringen.nl/werkwijze.html

ANBI logo