De Vijfde Dag portretteert drie bewoners Vredenrust

Zelden bezoek, geen tv en weinig besef van wat er speelt in de buitenwereld: het is de realiteit voor de bewoners van Vredenrust, een instelling waar mensen met psychische problemen vaak tot aan het einde van hun leven verblijven. Op 29 december 2011 zendt de EO in het programma De Vijfde Dag een bijzonder portret van drie bewoners die al jarenlang in Vredenrust wonen. De documantaire wordt uitgezonden vanaf 21.05 uur op Nederland 2.

Verslaggeefster Melliena Beckmann volgt het spoor van haar overleden oudoom Nico Beckmann, die tot zijn dood in Vredenrust woonde, en krijgt de gelegenheid om een portret te maken van Gerrit van Wijk, Hennie Noordhoek en Gerrit Kortenhoeven. Alledrie verblijven ze al jarenlang achter de muren van Vredenrust waar ze op vrije jonge leeftijd terecht kwamen met psychische klachten als schizofrenie, waanbeelden en angsten.

Vredenrust is van oudsher een instelling waar mensen met ernstige psychische aandoeningen werden 'weggestopt'. Het gesticht in Halsteren was vrijwel geheel zelfvoorzienend en buitenstaanders en bezoekers waren lange tijd niet welkom. Tegenwoordig is Vredenrust een open instelling voor bewoners en bezoekers en maakt het als psychiatrisch ziekenhuis onderdeel uit van GGZ-Brabant.

ANBI logo