Do-it-yourself’ psychosesimulator

Kunstenares en onderzoekster Jennifer Kanary lanceerde vandaag Labyrinth Psychotica, een digitaal systeem waarmee mensen kunnen ervaren wat het is om een psychose te hebben.
Labyrinth Psychotica bestaat uit twee interactieve platforms: ‘The Wearable’ is een draagbare headset die de realiteit verstoort. Mensen krijgen opdrachten van stemmen, gaan raar bewegen en zien lichtstralen. Ze leren hoe moeilijk het is om zich te concentreren wanneer de zintuigen worden aangetast. ‘The Labyrinth’ is een levensecht doolhof dat tijd en ruimte vervormt. Stemmen lijken uit het plafond te komen, muren reageren op je aanwezigheid en in lichtstralen verschijnen allerlei beelden.

Het Fonds Psychische Gezondheid, dat het project mede heeft gefinancierd, denkt dat Labyrinth Psychotica kan leiden tot meer begrip en dus tot betere zorg, omdat iedereen nu kan meemaken hoe heftig en angstig zo’n psychotische ervaring is.

De ‘do-it-yourself’ psychosesimulator kan worden ingezet in workshops op congressen, in opleidingen of in therapeutische sessies. Kanary reist momenteel met Labyrinth Psychotica door het land. Surf voor meer informatie naar www.labyrinthpsychotica.org of naar www.psychischegezondheid.nl

Met eenzelfde doel reed enkele jaren geleden de psychosetruck ‘Paved with fear’ door Nederland, bezocht door veel Ypsilonleden. Nadeel van de truck was, dat-ie duur was om in te huren. Daardoor hebben te weinig hulpverleners (destijds de doelgroep) de simulator bezocht. Deze nieuwe simulator is digitaal en dus breed inzetbaar.

Kanary ontwikkelde Labyrinth Psychotica naar aanleiding van de dood van haar schoonzus die last had van psychoses en op haar 35e een einde aan haar leven maakte. ‘Na haar overlijden besefte ik hoe weinig ik wist van haar ervaringen en hoe moeilijk het was om te begrijpen wat ze had gedaan. Juist daarom wilde ik meer inzicht krijgen in psychoses en iets ontwikkelen waardoor mensen leren begrijpen wat het precies inhoudt.’

The Wearable van Labyrinth Psychotica is voor het publiek uit te proberen op het Discovery Festival in Amsterdam op 27 september en in de aansluitende tentoonstelling bij Transnatural Amsterdam tot 5 oktober. The Labyrinth van Labirinth Psychotica is te proberen op het TodaysArt festival op 27 en 28 september en in de aansluitende tentoonstelling tot 15 oktober bij het oude ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag.

ANBI logo