Documentaire over bemoeizorg bij de VARA

Op donderdag 23 juni om 22.55 uur op Nederland 2, is de documentaire `De bemoeizorgers' te zien. Hans Polak filmt in Rotterdam het resultaat van de inspanningen van de GGD. Hij deed dat 10 jaar eerder ook.

De documentaire gaat over een groep mensen, die het nooit zonder hulp kan rooien', legt Hans Polak uit. `Wat we in de film zien, is de onmacht van mensen om het leven aan te kunnen. En dat terwijl de GGD in Rotterdam zich geconfronteerd ziet met grote bezuinigingen. Wat me bij de terugkeer na tien jaar opviel, is dat het aantal probleemgevallen ongeveer constant is gebleven, maar dat de aard van de problemen ernstiger is geworden.'

‘De bemoeizorgers’ is een vervolg is op de film `Vervuild, vereenzaamd en verwaarloosd' uit 2000 (op 16 juni herhaald). Ruim tien jaar later ging Hans Polak opnieuw naar Rotterdam. Hij filmde hoe het is gegaan met de vereenzaamde, vervuilde en verwaarloosde mensen, die in de eerste documentaire een rol speelden.

Rode draad in de vervolgdocumentaire is sociaal verpleegkundige Meta van der Schee van de GGD. Ook haar collega's Jos Jongeleen en Martin Daamen worden gevolgd. Ze kwamen allen ook in de eerste documentaire voor. Voor hen alle drie geldt dat ze in die tien jaar nog niets van hun enthousiasme en werklust verloren hebben. Zonder enige vorm van cynisme staan ze Rotterdammers terzijde die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen.

 

 

ANBI logo