Dood Japanse Xeplion-gebruikers toeval of niet?

Is het toeval of meer dan dat? Is het risico op overlijden groter bij gebruikers van het antipsychoticum Xeplion? Het Vlaamse dagblad Metro suggereerde dat gisteren door te stellen dat 17 patiënten in Japan zijn gestorven ‘na behandeling met Xeplion’. Ook andere media berichtten erover. De fabrikant, Janssen, is er open over en sluit nog niets uit, maar zegt dat er geen aanwijzingen zijn voor een oorzakelijk verband. Alleen al omdat de cijfers vergelijkbaar zijn met het gemiddelde aantal sterfgevallen onder mensen met schizofrenie in deze leeftijdsgroep. Mochten er nieuwe ontwikkelingen zijn, dan zal Ypsbul hiervan melding maken.

De sterfgevallen werden door Janssen zelf gemeld in het kader van onderzoek dat verplicht is voor geneesmiddelen als ze nog niet zo lang op de markt zijn. De slachtoffers stierven volgens de berichten door een hartaanval, longembolie of verstikking na braken. In verschillende gevallen volgde het overlijden ongeveer 40 dagen na de laatste injectie. Een intern cardiovasculair veiligheidsteam van Janssen heeft inmiddels alle beschikbare relevante gegevens doorgelopen en niets gevonden dat wijst op extra veiligheidsrisico’s. Behalve de vermelding van de sterfgevallen zal het veiligheidslabel in Japan dan ook niet worden aangepast.

Op aanraden van een extern team van experts heeft de Japanse tak van Janssen wel een brief aan artsen gestuurd waarin wordt benadrukt dat “ze zich er goed van bewust moeten zijn dat de substantie na de injectie minstens vier maanden in het lichaam van de patiënt blijft” en dat ze dus alert moeten blijven op eventuele bijwerkingen. Het bedrijf raadt ook aan om het antipsychoticum niet samen voor te schrijven met andere geneesmiddelen die werken op de psyche.

Sinds 19 november 2013, toen het product werd goedgekeurd, werden in Japan al 10.700 patiënten behandeld met Xeplion (stofnaam paliperidonpalmitaat). In juni 2013 was het geneesmiddel in 78 landen goedgekeurd, waaronder in Nederland. Xeplion is de langwerkende injectie van paliperidon, dat als tablet onder de naam Invega beschikbaar is.

ANBI logo