Duurzaam Verblijf in Beilen, vanavond op Ned 2

Vanavond om 22.55 uur op Nederland 2 is in NCRV’s Dokument de documentaire ‘Verbannen naar Beilen’ te zien. In 2009 opende de gesloten psychiatrische kliniek ‘Duurzaam Verblijf’ haar deuren. Ver van de Randstad aan de rand van Beilen in Drenthe worden hier de 120 grootste overlastgevers uit Amsterdam en Rotterdam, met een rechterlijke machtiging, opgenomen. De bewoners hebben een eigen appartement met badcel, keuken, slaap- en zitkamer. Het terrein is omgeven door hekken.

In de vier grote steden in de Randstad zorgden zo’n 10.000 zorgwekkende zorgmijders, dak- en thuislozen die kampen met ernstige psychiatrische problemen en verslavingsproblematiek voor ernstige overlast. In 2006 schreven de gemeenten samen het Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang dak- en thuislozen.

Ypsilon stond destijds ambivalent tegenover de ‘verbanning’ naar Beilen (Ypsilonoprichter Ria van der Heijden sprak zelfs van deportatie). Enerzijds was ze blij met de toegespitste zorg die de groep ernstige patiënten eindelijk leek te krijgen. Anderzijds was overlast de aanleiding om hulp te bieden en niet de zorgbehoefte van de betrokkenen.

‘Verbannen naar Beilen’ toont het leven van de dak- en thuislozen binnen de muren van de gesloten psychiatrische kliniek. De film laat ook de dilemma´s zien waar de behandelaars voor staan: ze laveren tussen vrijheidsbeperking en menselijke, psychiatrische behandeling. De bewoners gaan regelmatig met verlof naar het dorp en zorgen ook daar soms voor overlast, tot ergernis van de dorpsbevolking.
De inspanningen in Drenthe en andere initiatieven voor de opvang van dak- en thuislozen hebben geleid tot forse afname van de overlast in de Randstad.

 

ANBI logo