EenVandaag: hulp bij vroege psychose was jaren verkeerd

Mensen met een psychose krijgen vaak te lang rust voorgeschreven. Hoe sneller ze weer aan het werk of naar school gaan, des te beter. Dat blijkt uit een uitzending van EenVandaag zo dadelijk, zaterdag 24 november 2012, om 18.20 uur op Nederland 1. Onder meer de door Ypsilon met een Familiester bekroonde afdeling ABC van Altrecht komt uitgebreid in beeld.

 

De werkwijze van hulpverleners is jarenlang verkeerd geweest, ze zijn te betuttelend geweest met als gevolg dat tienduizenden mensen die een psychose hebben gehad een maatschappelijke en sociale achterstand opliepen. Dat blijkt uit het onderzoek Bridging the Gap van het Trimbos Instituut.

Naar schatting 100.000 Nederlanders hebben een psychose. Jaarlijks komen er 2500 bij. Vooral in de leeftijdscategorie 16 tot 30 jaar. Vreemde stemmen in je hoofd, waanvoorstellingen en verwardheid zorgen ervoor dat ze niet meer in staat zijn om normaal te functioneren. Het gevolg is dat velen van hen in een instelling komen om rustig te herstellen. En dat “rustig” is verkeerd, zo blijkt uit het onderzoek.

Kijk de uitzending terug door hier te klikken (opent nieuw venster).

ANBI logo