Eerste bewoners schizofreniestraat krijgen sleutel

Onder landelijke belangstelling van de media hebben deze week de eerste vijf bewoners van de Stavorenstraat in Lelystad de sleutel van hun woning ontvangen. De woningen in de Stavorenstraat zijn verbouwd voor mensen met schizofrenie. In de straat komen dertig patiënten te wonen, hetgeen de straat direct de stigmatiserende bijnaam ‘schizofrenenstraat’ opleverde.

De naam doet geen recht aan de zorg die is besteed om de nieuwe bewoners te behoeden tegen misvattingen en vooroordelen. Zo formeerde zorginstelling Triade de afgelopen periode een klankbordgroep van omwonenden. Deze heeft “op een prettige manier meegedacht over zaken als de inrichting van de openbare ruimte, contacten met bewoners en Triade, etc.” De drie partijen Triade, woningcorporatie Centrada en de gemeente verwachten goede buurtbewoners te hebben aan de nieuwe bewoners.

Triade biedt de patiënten ondersteuning bij het wonen. De mate van ondersteuning wordt afgestemd op de vraag van de bewoner en kan variëren. Zo zal de ene bewoner aan een enkele keer per week ondersteuning voldoende hebben, terwijl een andere meer intensieve ondersteuning wil. Er is in elk geval 7 dagen in de week, 24 uur per dag (geschoolde) begeleiding aanwezig. Triade leverde al zorg leverde aan onder anderen de bewoners van het Kick Wilstra Plantsoen, het voormalige Acomplex in Almere.

  

ANBI logo