Eerste lichting LEAP-trainers in Nederland getraind

Luisteren, Empathie tonen, Accepteren en Partner worden. Dat zijn de sleutelwoorden van een nieuwe methode die Nederland vanaf nu kan gaan veroveren. De afgelopen week zijn 36 hulpverleners, onder wie 2 deelnemers uit Belgie, als eerste formeel opgeleid in de LEAP-methode. Met deze training kunnen zij LEAP introduceren in Nederland en België. Zij woonden een train the trainerbijeenkomst bij van Xavier Amador, die hiervoor was overgekomen uit de Verenigde Staten. Kaderleden van Ypsilon woonden een deel van de training als toehoorder bij. Zij toonden zich, net als de andere aanwezigen, enthousiast over de benadering.

Professor Xavier Amador van de Columbia University te New York is expert op het gebied van ontbrekend ziekte-inzicht bij patiënten met een psychose en heeft zich het laatste decennium toegelegd op het ontwikkelen van een motiverende gesprekstechniek bij deze groep, de LEAP-methode. Zelf had hij een oudere broer met wie hij het contact dreigde kwijt te raken toen deze schizofrenie kreeg. Het besef dat gij moest ophouden om zijn broer te proberen ziektebesef aan te praten, werd uiteindelijk een doorbraak in het contact. Agree to disagree, oftewel het eens zijn dat je het niet eens bent, werd de insteek van zijn methode.

Na deze Train the trainer-sessie zijn de professionals in staat de workshops zelfstandig te geven en de LEAP motiverende gesprekstechniek binnen hun eigen organisatie of daarbuiten te introduceren.
Meer informatie over de methode is Amador is te vinden op de site van het LEAP-instituut: www.leapinstitute.org.
 

ANBI logo