Eigen bijdrage GGZ verlaagd maar niet van tafel

De voorgenomen eigen bijdrage in de tweedelijns GGZ wordt verder verlaagd van 275 naar 200 euro per jaar. Behandelingen tot 100 minuten zullen een eigen bijdrage kennen van 100 euro per jaar. Dat schrijft minister Schippers (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. Het besparingsverlies haalt de minister terug door het tarief van langdurige behandelingen (langer dan 18.000 minuten) te verlagen.

In de brief zegt Schippers nog eens toe om voor 2013 samen met de veldpartijen op zoek te gaan naar alternatieve maatregelen. Ze verwacht veel van ontwikkelingen als e-Health, versterking eerstelijnszorg en het in eigen omgeving behandelen van patiënten in plaats van in een instelling. Ze wil deze afspraken gaan vastleggen in een bestuurlijke agenda met de veldpartijen.

Alhoewel de minister nu voor de tweede keer de hoogte van de eigen bijdrage verlaagt, is dat wat Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter betreft ‘volstrekt onvoldoende’. “Gerommel in de marge is het. Natuurlijk, elke tientje dat je minder moet betalen is er een, maar aan het principiële punt verandert niets: het heffen van een bijdrage in alleen de GGZ is een discriminerende maatregel.”

Eerder was al bekend dat mensen die op basis van de wet BOPZ gedwongen zijn opgenomen of in een crisis verkeren, worden uitgesloten van de eigen bijdrage. Ook jeugd tot 18 jaar is uitgesloten van het betalen van een eigen bijdrage.

ANBI logo