Eindelijk (h)erkenning: Een website alleen voor naasten

Over twee jaar moet hij af zijn: een interactieve website speciaal voor familie en naasten van mensen met psychische klachten. Een project opgezet met 9 cliënten- en familieorganisaties uit de GGz sector. Ypsilon werkt mee en levert naast de projectleider ook input vanuit ervaringsdeskundigen. Volgens Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter past het initiatief in dezelfde beweging als MIND dat onlangs werd gelanceerd: “Je kunt als familieorganisatie van alles te bieden hebben, maar mensen moeten je wel weten te vinden. Krachten bundelen is dus cruciaal.”

Familie is belangrijk is de GGZInformatie over psychische klachten is tegenwoordig ruimschoots voorhanden, maar vaak over en voor de mensen die het zelf hebben. Partners, kinderen, broers en zussen die worstelen met ondersteuning van hun naaste zijn onzichtbaar. Terwijl ze wel samenleven met deze mensen, en dat gaat niet vanzelf. Voor veel naasten is het een zoektocht om de juiste balans te vinden tussen er zijn voor iemand anders en genoeg tijd en ruimte houden voor jezelf.

Naasten in Kracht heeft als doel om via de interactieve website de kracht van naasten van mensen met psychische klachten te versterken met tips en trucs. Om naasten te ondersteunen, zal de interactieve website worden voorzien van informatie, psycho-educatie en ervaringsverhalen. Om ervoor te zorgen dat de interactieve website goed aansluit bij vragen en behoeften van naasten worden experts op het gebied van digitale psycho-educatie en naasten geraadpleegd via (groeps-)interviews. Vervolgens wordt een raamwerk ontwikkeld en worden ervaringsverhalen op de website verzameld die aansluiten bij vragen en problemen waar naasten tegen aanlopen. Wie  concreet ideeën heeft voor de website kan dat mailen aan projectleider Marloes Martens: m.martens@rescon.nl met de vermelding van: concreet idee.

Organisaties betrokken bij Naasten in kracht

Naasten in kracht is een initiatief van de gezamenlijke cliënten/familieorganisaties in de ggz – en wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het Ministerie van VWS.

Meer weten?

Wil je meer weten over het project? In YN schreven we al m.martens@rescon.nl.

ANBI logo