EO kijkt naar gevolgen eigen bijdrage in de psychiatrie

De EO besteedt in De Vijfde Dag uitgebreid aandacht voor de concrete gevolgen van de bezuinigingen voor psychiatrische patiënten. In de studio discussiëren psychiater Herman Groen en CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot over de verplichte eigen bijdrage in de GGZ. De Vijfde dag is ook op bezoek bij het Delta Psychiatrisch Centrum in Poortugaal. De uitzending is vanavond te zien op Nederland 2 om 21.05 uur.

Johan is psychiatrisch patiënt en moet voor zijn verblijf in een instelling door de nieuwe maatregelen 200 euro per jaar gaan betalen, plus 145 euro per maand vanwege zijn interne verblijf. Hij heeft een uitkering waarvan er 215 euro per maand overblijft en vreest dat hij deze nieuwe kosten niet kan dragen. Zijn moeder Ilona probeert bij te springen om een ‘enkeltje onder de brug’ te voorkomen, maar ook zij zit dankzij haar werkloosheid krap bij kas.

Ook André maakt zich kwaad over de nieuwe maatregelen. Hij wordt ambulant begeleid en moet komend jaar 200 euro extra betalen. Hij vindt het onrechtvaardig en voelt zich gediscrimineerd, omdat hij wel moet betalen en bijvoorbeeld iemand met diabetes niet. Ook de politie maakt zich zorgen. Korpschef Bryan Rookhuijzen constateert dat twintig procent van het politiewerk GGZ-gerelateerd is en vreest dat dat percentage door de nieuwe bezuinigingen alleen maar oploopt.

Intussen heeft psychiater Herman Groen een lijst met tips en trucs gemaakt over hoe om te gaan met de eigen bijdrage. Hij heeft een stappenplan opgesteld met als belangrijkste advies om zo laat mogelijk te betalen.

  1. Krijgt u een rekening van de zorgverzekeraar dan is het zinvol alleen het eigen risico te betalen. Betaal de eigen bijdrage niet, wacht een aanmaning af
  2. Krijgt u een aanmaning dan nog niet betalen. Pas als er administratiekosten gerekend gaan worden als u niet betaalt, dan
  3. Dient u bij uw zorgverzekeraar een verzoek in om de eigen bijdrage in termijnen te mogen voldoen
  4. Betaal alleen als het echt niet meer anders kan
  5. Stopt u met uw behandeling vanwege de eigen bijdrage, vraag dan aan uw behandelaar dit te melden aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Vraag een kopie van de brief aan de inspectie.
  6. L.Bouwmeester@tweedekamer.nl heeft aangegeven maandelijks over “stoppers” aan de Kamer te willen rapporteren. Informeer haar.
ANBI logo