Erelid Guus van den Berghe overleden

Oud-kaderlid Guus van den Berghe is overleden. In de jaren negentig en daarna speelde hij een grote rol in de verdere uitbouw van Ypsilon. Hij was oprichter van de stichting Nu voor Later en de stichting Interactie, speelde een prominente rol in het algemeen bestuur van Ypsilon en was samen met zijn vrouw Jo de grote kracht achter de afdeling Utrecht. Van den Berghe overleed vanmorgen in zijn slaap aan de gevolgen van een hersenbloeding.

De Van den Berghes waren nog maar net bij Ypsilon actief toen hun zoon Erik door suicide om het leven kwam. “Natuurlijk heb ik me daarna afgevraagd wat ik nog bij Ypsilon moest”, vertelde Guus bij zijn afscheid als kaderlid. “Maar toen ik er met Jo over praatte constateerden we al snel dat de problemen van anderen nog net zo groot waren. Terwijl we zelf hadden ontdekt dat er wel degelijk met de hulpverlening te praten viel.”

Het echterpaar Van den Berghe bij de benoeming tot erelid
Het echtpaar Van den Berghe bij de huldiging als erelid

Het is bijna niet op te sommen wat hij in de pakweg 13 jaar die volgden tot stand heeft gebracht. Het leverde hem en zijn vrouw beiden het erelidmaatschap van Ypsilon op.
Zelfs kleine, regionale zaken groeiden vaak uit tot activiteiten met een landelijk bereik. De uitstekende contacten die hij opbouwde met het UMC maakten dat hij niet alleen veel gedaan kreeg voor familieleden of patiënten die vastliepen, maar leverde ook een serie studiedagen op: exclusief en gratis gegeven voor familieleden van Ypsilon.
De training Interactievaardigheden die hij als onderwijskundige mee hielp te schrijven, bleek een hit: duizenden familieleden maar ook hulpverleners hebben inmiddels kennis gemaakt met de mat en de tas, die hulpmiddelen die in de training veelvuldig worden gebruikt.

Ook na zijn stop als kaderlid bleef Guus actief bij zaken betrokken, tot de alzheimer hem het verdere organiseren onmogelijk maakte.

Guus wordt op vrijdag 14 september begraven.De afscheidsdienst begint om 11 uur in de Maartenkerk, Nachtegaallaan 40, 3738 EB Maartensdijk. De begrafenis zelf is in Zeist en zal zijn rond 14.30 uur op de algemene begraafplaats aan Woudenbergseweg 46, 3707 HX Zeist.

Mensen die graag iets  willen sturen kunnen het sturen naar het huisadres van Guus, Valklaan 7, 3738 GE Maartensdijk.

ANBI logo