Familieleden nomineren 3 psychiatrische afdelingen

Familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose hebben drie afdelingen van psychiatrische instellingen genomineerd voor de Ypsilon Familiester 2010. Kandidaat voor de eerste en enige publiekprijs in de GGZ zijn het 5e wijkteam van GGZ Noord-Holland Noord, de Zorglijn psychotische stoornissen van het UMC Utrecht en de Zorglijn Vroege Psychose van het AMC. Wie van de drie de prijs wint, wordt op 6 november onthuld tijdens de Ypsilon Studiedag in Maarssen. Vorig jaar won ABC, de afdeling voor jongvolwassenen van Altrecht, de eerste editie van de prijs.

Ypsilon riep de prijs in het leven als blijk van waardering voor instellingen en afdelingen die tastbaar werk maken van familiebeleid. De vereniging wordt hierbij ondersteund door GGZ Nederland, Zorgverzekeraars Nederland, kenniscentrum Phrenos, Anoiksis, het Landelijk Platform GGz en ABC Altrecht als winnaar van vorig jaar.

De familieleden en andere naastbetrokkenen waren uitzonderlijk lovend over de genomineerden, aldus Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter. “Er zat een enkele 7 tussen, maar verder waren het alleen achten of nog hoger. Voor de indruk die familieleden hebben van patiëntenzorg, maar ook –en daar is het ons de bij deze prijs om te doen– voor de wijze waarop de hulpverleners met familieleden omgaan.”

De cijfers zijn een graadmeter, maar ‘tegelijk niet alles zeggend’, vindt Stavenuiter. “De zorg verandert en dus is het minstens zo belangrijk om te zien waarom afdelingen zijn genomineerd.” Ook daar waren de stemmers duidelijk in. “Respect voor de zorgen en angsten van de familie en de patiënt!”. “Geen betutteling, wel rekening houdend met ieders pijn en kwetsbaarheden.“ En: “We hebben ook steun gekregen toen onze dochter nog niet ziektebewust was”, waren enkele van de vaak gedetailleerde reacties op www.familiester.nl.

“De oordelen zijn zo subjectief als ze maar kunnen zijn”, aldus Stavenuiter, “precies waar het bij een publieksprijs om gaat”. De reacties zijn daarnaast belangrijke bouwstenen voor het opstellen van kwaliteitscriteria vanuit het gezichtspunt van de familie, die in de schizofreniezorg steeds vaker wordt gezien als cruciale partner in de zorg.
 

ANBI logo