Fotowedstrijd voor mensen met schizofrenie van start

De fotowedstrijd die de vereniging Ypsilon heeft uitgeroepen voor mensen met schizofrenie of een psychose is van start. Met de symbolische onthulling van een ‘gelukte’ foto gaf Ypsilonvoorzitter Marja Hasert vandaag het startsein. Ze deed dat op een speciale bijeenkomst bij Delta Psychiatrisch Centrum waar tal van jubilea werden gevierd. Alle deelnemers mogen 1 digitale foto inzenden die voor hen een hoogtepunt van 2009 verbeeldt. De periode om foto’s in te sturen is overigens beperkt: uiterlijk 6 april kan de laatste foto worden ingestuurd. Ypsilon verwacht dat fotograferende patienten door mensen uit hun omgeving en hulpverleners op de wedstrijd zullen worden geattendeerd.

Een deskundige jury maakt daarna een selectie van de 15 beste foto’s waaruit een collectie zal worden samengesteld die op diverse plekken in het jubileumjaar te zien zal zijn. Hasert toonde zich trots met de grote namen die zich als jurylid aan de wedstrijd hebben verbonden: Taco van der Eb (fotograaf, meervoudig winnaar Zilveren Camera), Iente Sanders (psychiater en beeldend kunstenares), Hans Looijen (directeur Het Dolhuys) en Kees Stoffels (fotograaf en beeldend kunstenaar).

De aftrap van de wedstrijd valt samen met de start van de jubileakaravaan die de Schizofreniestichting heeft georganiseerd ter ere van zowel haar eigen jubileum, als dat van Ypsilon en van patientenvereniging Anoiksis. Als afsluiting zal museum Het Dolhuys, nationaal museum van de psychiatrie in Haarlem, de collectie exposeren. Voor de drie meest aansprekende foto’s zijn er bovendien geldbedragen te winnen van respectievelijk 250, 200 en 150 euro.

Persoonlijke verrijkingen, bijzondere resultaten, grote of kleine successen, het positieve waarnaar men streeft; alles mag, zolang het maar gaat om iets wat de maker als ‘gelukt’ ervaart. Vooral de originaliteit van het beeld is hierbij van belang, de technische kwaliteit iets minder. Een deelnameformulier en aanleverspecificaties zijn op de speciale fotowedstrijdpagina.

ANBI logo