Gelegenheidscoalitie werkt ‘ART’ uit als perspectief voor langdurige zorg

De toekomstige langdurige zorg moet 'ART' gaan heten. Daartoe besloot een gemengd gezelschap van hulpverleners, cliënten en familieleden gistermiddag op een tweedaagse heisessie. ART staat in het Engels staat voor Assertive Recovery Triad en in het Nederlands voor Actieve heRstel Triade en draagt daarmee precies uit wat straks de kern moet zijn van de zorg aan de zwaarste groep GGZ-patienten. Niet meer wegstoppen in een kliniek, maar actieve ondersteuning om weer beweging te krijgen in het 'gestagneerde herstelproces'. Zorg waar de familie ook een veel actievere rol bij speelt dan tot nu toe gebruikelijk is. 

De heidagen van deze week waren het vervolg op eerdere bijeenkomsten waarmee de groep experts al sinds begin dit jaar toewerkt naar een nieuwe standaar onder het motto 'deze vergeten groep verdient beter (en dat geldt niet alleen voor de cliënt)'. Het initiatief komt van GGZ Breburg en Altrecht, maar inmiddels hebben instellingen door het hele land met de plannen meegedacht. Vanuit het Landelijk Platform GGZ is ook Ypsilon actief betrokken bij de gedachtevorming.

Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter: “Veel mensen in onze achterban ervaren de geweldige druk om patiënten uit het ziekenhuis te krijgen. Maar niet iedereen trekt het zomaar in de maatschappij. Dat roept de vraag op welke mensen achterblijven in de kliniek en op welke zorg zij dan mogen rekenen. Gelukkig wordt daar op meerdere plekken over nagedacht. Bij VWS, bij kenniscentrum Phrenos en hier. En overal proberen we actief mee te denken. Het is erg inspirerend om te zien dat dwars tegen alle sombere geluiden in mensen bereid zijn om voor de groep in beweging te komen. Mensen die vinden dat het beter moet, en dat het ook beter kan.” 

De directeur is blij te zien dat familie en naasten zo'n belangrijke rol toebedeeld krijgen. “Niet een beetje praten langs de zijlijn, maar echt samen met cliënten en hulpverleners de beste zorg neer te zetten.” De uitkomsten van het ART-traject worden vastgelegd in een boekje dat in september volgend jaar gepresenteerd gaat worden op het eerste ART-symposium. Ypsilon maakt deel uit van de redactieraad.

ANBI logo