Geschiedenis 24 week lang aandacht voor psychose

Geschiedenis 24, het themakanaal van de VPRO, besteedt in de week van 29 april tot 2 april 2010, in films en documentaires zijn over psychose, dwangbehandeling en dakloosheid. De programmering loopt 5 dage lang het hele etmaal rond. Het themakanaal is beschikbaar voor mensen die beschikken over digitale televisie van onder meer Ziggo en UPC. Voor wie daarover niet beschikt loont het om te kijken op http://geschiedenis.vpro.nl/gids/ Aanleiding voor de themaweek is de Week van de Psychiatrie die momenteel in volle gang is.

Geschiedenis 24, het themakanaal van de VPRO, besteedt in de week van 29 april tot 2 april 2010, in films en documentaires zijn over psychose, dwangbehandeling en dakloosheid. De programmering loopt 5 dage lang het hele etmaal rond. Het themakanaal is beschikbaar voor mensen die beschikken over digitale televisie van onder meer Ziggo en UPC. Voor wie daarover niet beschikt loont het om te kijken op http://geschiedenis.vpro.nl/gids/

Aanleiding voor de themaweek is de Week van de Psychiatrie die momenteel in volle gang is, dit jaar met als thema ‘Pillen voor de geest?!’ Waar vroeger bloed of gal werd afgenomen, schrijft men tegenwoordig vooral pillen voor. Tegen depressies, tegen leer- of gedragsproblemen, tegen slaapproblemen, tegen angst… Waartegen eigenlijk niet? Geschiedenis 24 verdiept zich in de historie van de psychiatrie.

Zo is er de documentairereeks Uit het leven gegrepen die Froukje Bos in 1992 maakte op initiatief van de Stichting Pandora. Het zijn vijf documentaires gemaakt over het leven met psychische problemen. Deel 3 (‘Eddy, eindeloze eenzaamheid’) werd genomineerd voor een Gouden Klaf en deel 4 (‘Levenslied’) wist die prestigieuze prijs zelfs te winnen. De NOS zond de reeks uit onder de titel ‘Uit het leven gegrepen’. Geschiedenis 24 zendt deze week alle 5 de films uit. Ook wordt de documentaire De Rijdende Psychiater uitgezonden, een interview van Ischa Meijer met psychiater Van Dantzig en nog veel meer.
 

ANBI logo