Gezocht: ervaringen met het vinden van langdurige zorg en ondersteuning
Hoe vinden mensen met psychische klachten langdurige zorg en ondersteuning? Op verzoek van het ministerie van VWS doet het Landelijk Platform GGz onderzoek naar het antwoord op die vraag. De projectleiding is in handen van Ypsilon, die hoopt dat ze ook via haar achterban de cliënten weet te bereiken om wie het gaat. Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter: “Dit gaat heel veel van onze leden aan.”
Heeft u recent –dat wil zeggen: na 1 januari 2015-– gezocht naar langdurige zorg en ondersteuning? Of bent u familielid van iemand die dat deed? Dan willen wij graag met u (samen) in gesprek! Want door uw ervaringen te delen, weten wij wat er goed gaat en wat er beter moet. U kunt kiezen voor een interview met u alleen of juist om ervaringen te delen in een groep met gelijkgestemden. In beide gevallen komen vragen aan bod als: Sluit de zorg/ondersteuning aan bij uw behoefte? Weet u waar u naartoe moet voor het aanvragen van zorg/ondersteuning? Krijgt u hulp van familie/naasten? En is dat genoeg?
Stavenuiter: “Daarbij bevragen we cliënten, maar het is prima als ook de familie wil aanschuiven en aan het gesprek deelneemt. De resultaten uit dit onderzoek gebruiken we om naar het ministerie duidelijk te maken hoe mensen met psychische klachten gemakkelijker passende zorg en/of ondersteuning kunnen vinden.”
De groep die we bevragen is divers. Zo worden er mensen gezocht die zelfstandig thuis wonen met mantelzorg of bijvoorbeeld een PGB. Maar ook mensen in een beschermende woonvorm of een kleinschalig wooninitiatief. De gesprekken vinden plaats in de periode september-november 2016.
Aanmelden voor het onderzoek kan door te klikken op deze link.