GGZ-aanbieder scheldt eigen bijdrage kwijt

De ambulante verslavingszorginstelling GGZ Trubendorffer scheldt per direct de eigen bijdrage kwijt aan alle cliënten die binnenkomen in de ambulante behandeling. De GGZ-aanbieder reageert daarmee naar eigen zeggen op de scheve concurrentieverhoudingen binnen de GGZ, die een rem zetten op de kosteneffectviteit, meldt Skipr in haar online editie vandaag. Trubendorffer gaat de eigen bijdrage nu uit eigen zak betalen om naar eigen zeggen een signaal afgeven aan de markt: zorg verbeteren en tegelijkertijd kosten besparen in het belang van de burger is mogelijk.

Volgens directeur Dick Trubendorffer staan historisch gegroeide verhoudingen binnen de GGZ kostenefficiency in de weg. “De consument is in 90 procent van de klinische behandelingen net zo goed af met ambulante zorg, die veelal goedkoper is, met een vergelijkbare behandelingsintensiteit”, citeert Skipr Trubendorffer.

“Gemiddelde ambulante zorg kost vijfduizend euro. Bij gemiddelde klinische behandeling stijgen deze kosten naar vijfentwintig duizend euro.” Trubendorffer is kritisch over zorgverzekeraars, die niet zelden kiezen voor “dure klinieken waar zij langlopende contracten mee hebben”, uit angst dat de continuïteit van deze instellingen anders in het gedrang komt. Willen cliënten elders terecht, dan kan het dat ze een eigen bijdrage van twintig procent moeten betalen.  “Dit is voor kwetsbare mensen een hoge drempel”, aldus Trubendorffer.

ANBI logo