GGZ-sector morgen massaal naar Malieveld

Minstens 173 bussen reizen morgen af naar de manifestatie in Den Haag om te protesteren tegen de harteloze en discriminerende bezuinigingen in de GGZ. Er hoeft dan maar weinig rekenwerk aan te pas te komen om te beseffen dat het Plein bij de Tweede Kamer veel te klein is om al die mensen te herbergen. Wegens het grote succes is daarom besloten de manifestatie te verplaatsen naar het Malieveld. De demonstranten komen daar oog in oog te staan met minister Schippers, die ter plekke de petitie in ontvangst zal nemen die is uitgezet. De petitie-teller tikt tot die tijd door: intussen hebben meer dan 36.000 mensen hun handtekening gezet. Ypsilon roept haar achterban op massaal aan de acties deel te nemen. Het landelijk bureau is woensdag in verband met de actie vanaf 14 uur gesloten.

De manifestatie geeft uiting aan het grote ongenoegen van GGZ-cliënten, familieleden, hulpverleners, wetenschappers en onderwijzers over het discriminerende beleid van Schippers om 600 miljoen in de GGZ te bezuinigen. Vooral de eigen bijdrage is onacceptabel. Daarmee wordt een stigmatiserend onderscheid gemaakt tussen psychische en somatische aandoeningen. De toezegging die minister Schippers gisteren deed om de eigen bijdrage in de GGZ te verlagen, doet daar niets aan af. Ook de halvering van 1e-lijnspsychologische hulp en de verhoging van de eigen bijdrage die daar nu al voor betaald moet worden, maken GGZ-hulp tot een onbetaalbare luxe. “Water bij slechte wijn, maakt de wijn niet ineens drinkbaar” aldus Marjan ter Avest, directeur van het Landelijk Platform GGz.

Op het programma staan tal van sprekers, er is muziek, film en GGZ-cliënten komen aan het woord. Zij vertellen wat hen boven het hoofd hangt als de maatregelen worden doorgevoerd. Programmadetails staan op de website van Ypsilon en die van het Landelijk Platform GGz. Op de site ook handige tips voor manifestatiegangers. Zo melden de sites dat mensen die reizen met het openbaar vervoer direct al bij station Den Haag CS worden opgevangen, onder meer door mensen van Ypsilon die gratis T-shirts uitdelen. Bovendien staan er de betere huis- tuin- en keukentips voor spandoekenmakers: spandoeken mogen alleen aan glaslatjes of pvc-buizen bevestigd worden.

Enkele leden van Ypsilon zullen ook al ’s morgens aanwezig zijn in Den Haag om het debat bij te wonen dat de Kamer dan houdt over die andere bezuinigingen in de GGZ, namelijk die op patiënten- en familieorganisaties waaronder Ypsilon en Anoiksis. Beide organisaties dreigen terug te gaan naar 35.000. Op termijn kan het zelfs zijn dat ze terug gaan naar niets, afhankelijk van de uitleg die aan de voorgestelde regeling wordt gegeven. Het spoeddebat dat daarover wordt gehouden op het Binnenhof is openbaar. Het begint om 10.15 uur, maar belangstellenden wordt aangeraden daar al een half uur eerder te zijn om op tijd door de veiligheidsscan te komen.
 

ANBI logo