Helft van de Nederlanders kan psychose niet herkennen

De helft (55%) van de Nederlanders weet niet waaraan ze een psychose kunnen herkenen. Twee derde (67%) zegt niet te weten wat te moeten doen als iemand in hun omgeving een psychose heeft. En 38 procent zou mensen met een psychose liever ontwijken. Dat blijkt uit een onderzoek dat Motivaction onder 1.026 Nederlanders verrichtte in opdracht van Fonds Psychische Gezondheid.

Lidewy Hendriks, psychologe bij Fonds Psychische Gezondheid: “Uit ons onderzoek komt naar voren dat er meer kennis nodig is over psychische aandoeningen. Door onbekendheid worden psychische aandoeningen minder snel herkend en krijgen mensen niet zo snel de hulp als wij zouden willen.” Om te voorkomen dat jongeren ernstige psychische problemen ontwikkelen en hierdoor langdurig uitvallen op school of werk is het Fonds de campagne Eerder is Beter gestart.

Volgens Hendriks leert het onderzoek dat 27 procent van de Nederlanders heeft wel eens ervaringen gehad die ook voorkomen bij een psychose, zoals dingen zien die er voor anderen niet zijn of het horen van stemmen. “Deze ervaringen ontstaan vaak op jonge leeftijd. Het onderzoek van Motivaction bevestigt dit. Van de mensen die dingen zagen die er voor anderen niet zijn zegt 74 procent dat deze klachten al vóór hun 25e levensjaar begonnen. Dit geldt ook voor 83 procent van de mensen die het gevoel hebben achtervolgd te worden”, aldus de psychologe. Een net zo grote groep denkt dat een psychose meestal voorkomt bij mensen ouder dan 25 jaar, terwijl die in 75 procent van de gevallen ontstaat bij jongeren ónder de 25 jaar.

Onderdeel van de campagne is een online platform waar jongeren betrouwbare informatie vinden over psychische problemen en een ‘pluis/niet-pluis’-check kunnen doen. Zo kunnen zij onder meer checken of hun ervaringen wijzen op de eerste signalen van een psychische aandoening, of juist niet. Het Fonds Psychische Gezondheid organiseert morgen bovendien een bijeenkomst in het kader van de 18e Landelijke Dag Psychische Gezondheid. De campagne Eerder is Beter krijgt tijdens de bijeenkomst extra aandacht en loopt nog door tot eind 2015.

 

Meer informatie over de campagne is te vinden op www.eerderisbeter.nl

ANBI logo