Herziene kwaliteitsstandaard opent deuren voor naasten

Vanaf vandaag ligt er een nieuwe kwaliteitsstandaard, de generieke module Naasten, die het werken met naasten eenvoudiger maakt. Want psychische problematiek raakt niet alleen de patiënt, maar ook de naasten: partners, ouders, (volwassen) kinderen, vrienden, broers en zussen.
Daarom is het belangrijk om in de zorg aandacht te hebben voor deze naasten, met hen samen te werken en hen waar nodig te ondersteunen. De nieuwe standaard laat zien hoe normaal dat eigenlijk is en vertelt hulpverleners hoe ze dat kunnen doen.

Een werkgroep, bestaande uit patiënten, naasten en professionals, maakte de kwaliteitsstandaard kort en handzaam, eenvoudig en goed aangesloten op de praktijk. Zo zijn er aanpassingen gedaan vanwege de invoering van de Wet verplichte ggz (Wvggz). De werkgroep stond onder voorzitterschap van Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter.  

Stavenuiter: ‘Professionals kunnen worstelen met issues rondom naasten. Wat als de patiënt het contact afhoudt, hoe zit het met privacy, wat kan je doen om een naaste te ondersteunen? De werkgroep heeft hiervoor handige werkkaarten gemaakt. Voorheen werd het werken met naasten vooral geproblematiseerd. Het is mooi dat we dat achter ons hebben gelaten. Samenwerken met naasten is vanzelfsprekend geworden.'

De werkkaarten ondersteunen professional, patiënt en naaste en geven uitleg over dagelijkse situaties. 

Alle kwaliteitsstandaarden voor de ggz staan op GGZ Standaarden en zijn gratis te downloaden. Zo ook de herziene generieke module ‘Naasten, samenwerking en ondersteuning naasten van mensen met psychische problematiek’, zoals de volledige titel luidt.

MIND Ypsilon kennissessie 

MIND Ypsilon wijdt de eerstvolgende kennissessie op 16 september aan de herziene module. De kennissessie ‘Samen met naasten, het nieuwe normaal’ gaat over wat naasten aan de nieuwe kwaliteitsstandaard kunnen hebben, heel praktisch en concreet. 

ANBI logo