Inzetten eigen ervaring, iedereen kan het
Alle professionals zijn in staat eigen ervaringen in te zetten, een opleiding is daarvoor niet nodig. Dit ontdekten Koen Westen en Pim Peeters bij jarenlang praktijkonderzoek.
Westen en Peeters, lectoren op Hogeschool Avans, begeleidden groepen ‘Behandelen met eigen ervaring’; spraken vele professionals met eigen ervaring en integreerden het thema in het onderwijs. Hun bleek dat het inzetten van eigen ervaringen met het herstelproces zowel cliënten als professionals veel te bieden heeft.
‘Iedere behandelaar kan morgen beginnen met het inbrengen van eigen ervaringsdeskundigheid. Professionals hebben geen bijzondere of aanvullende competenties nodig om te werken met eigen ervaring. Die maken reeds deel uit van de sociale en (para)medische opleidingen.
‘Gewoon open zijn’ over je persoonlijke ervaringsdeskundigheid is in feite al genoeg om als behandelaar de voordelen van het werken met eigen ervaring in te zetten. De meeste cliënten waarderen dit. De angst van professionals om teveel ruimte in te nemen of (over)belasting van de cliënt blijkt meestal ongegrond. In het onderzoek blijken negatieve gevolgen voor cliënten heel sporadisch en alleen in specifieke situaties voor te komen, stellen de onderzoekers.
MIND Ypsilon ziet al jaren de meerwaarde van het inzetten van eigen (familie-)ervaringen in de hulpverlening. Ze ontwikkelde daar de workshop ‘Peer-to-peer’ voor. ‘Want gooi ervaringen en ervaringsdeskundigheid niet op een hoop’, waarschuwt Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter. ‘Professionals zijn natuurlijk al geschoold en kunnen hun eigen ervaringen verantwoord inzetten. Maar wel als ze die ook verwerkt hebben en er wat afstand van kunnen nemen. Ervaringsdeskundige cliënten of familieleden hebben daarvoor een opleiding gevolgd.’
In het boek ‘Behandelen met eigen ervaring, Onbewust bekwaam!?’ beschrijven Westen en Peeters een ander perspectief op de inzet van ervaringsdeskundigheid.