Jongeren opsluiten in isoleercel wordt verboden

Minister Hugo de Jonge gaat verbieden dat jongeren in isoleercellen kunnen worden opgesloten. “Het is te traumatisch”, liet de minister aan RTL4 weten. Het verbod op isoleercellen voor jongeren zou volgens de zender in 2021 moeten ingaan. Dat staat in het actieprogramma over de Jeugdzorg dat zojuist is uitgekomen.

De reacties op het voornemen zijn volgens de nieuwszender wisselend. Jeugdzorg Nederland is voor afschaffing, met hetzelfde argument. “Omdat uit onderzoek blijkt dat het niet helpt en dat het traumatisch is voor de kinderen.” Robert Vermeiren, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie en directeur patiëntenzorg is voor vermindering, maar achter het volledig afschaffen niet haalbaar. “Soms draaien jongeren zo erg door, dat een separeercel de enige plek is. Ze zijn dan zo erg agressief dat ze echt een gevaar zijn”, aldus Vermeiren tegen RTL. Wel vindt hij dat dat kinderen nu nog te makkelijk in zo'n ruimte worden opgesloten.

Hoeveel kinderen precies worden gesepareerd is onbekend. Een schatting is dat het per jaar gaat om zo’n duizend jongeren. Volgens Jeugdzorg Nederland verschilt per instelling wat er precies onder de maatregel wordt verstaan.

ANBI logo