Jubileumjaar Ypsilon van start

Wie zorgt praat mee! Onder die leus, een van de credo’s van psychiater Jules Tielens, zal 2009 het hele jaar in het teken staan van het 25-jarig jubileum van Ypsilon. Niet als groots festijn, maar vooral om aandacht te vragen voor alle zaken waarvoor zij in 1984 is opgericht. Voor de vereniging zelf, voor schizofrenie en psychose en, nog breder, voor de GGZ als geheel. Eerder heeft de vereniging haar leden en kaderleden bevraagd op wat ze graag georganiseerd willen zien. Dat bleken vooral concrete, praktische wensen. Serieuze zaken als aandacht voor stigmabestrijding of iets voor patienten, maar ook een speciale jubileumpostzegel en een stand op de huishoudbeurs. Ypsilon krijgt het druk, het komende jaar. Op de jubileumsite www.wiezorgtpraatmee.nl staat steeds een overzicht van de komende activiteiten.

De postzegel is er inmiddels inderdaad. Het werd een prachtzegel, voorzien van het jubileumlogo. De eerste oplage van 1000 stuks is inmiddels bijna het hele land door, een tweede oplage rolt binnenkort van de persen. Want iedereen kan ze bestellen tegen het gewone tarief van 44 cent. De kosten voor het toesturen neemt Ypsilon voor haar rekening. Bestellingen gaan per velletje van 10 stuks dus verras uw vrienden en kennissen met een brief of kaartje met deze zegel door een of meer velletjes te bestellen via www.wiezorgtpraatmee.nl/postzegel  of bij het landelijk bureau.

Voor patienten organiseert Ypsilon in het voorjaar een fotowedstrijd onder het motto ‘Goed gelukt in 2009’. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. Wanneer er meer over te melden is, zullen Schizbul-abonnees vanzelf worden geinformeerd.

De Schizofreniestichting heeft GGZ-instellingen benaderd met de vraag of ze in 2009 ook aandacht willen schenken aan het jubileum van Ypsilon en het eveneens jubilerende Anoiksis. Een aantal instellingen heeft inmiddels aangegeven aan de oproep gehoor te zullen geven. Zij kunnen gebruikmaken van boeken die de Schizofreniestichting met steun van onder andere de Vrienden van Ypsilon heeft bekostigd en een voorlichtings-dvd over Ypsilon die onder de instellingen zal worden verspreid.

Want ook regionaal vinden tal van activiteiten plaats. Overal in het land wil Ypsilon zich presenteren als een organisatie waar wat te halen valt, die meerwaarde heeft voor familie en patient en die alive and kicking is. Een vereniging met kennis van zaken. Een vereniging die ook andere organisaties wil binden om krachtiger op te kunnen treden. Een vereniging die vanzelfsprekend gefinancierd moet worden omdat ze de maatschappij juist geld bespaart. En een vereniging waar men vanzelfsprekend lid van wordt.

Vermeldenswaard tot slot is ook de Huishoudbeurs waarop Ypsilon dit jaar actief wil zijn en waarvoor ze nog op zoek is naar sponsors. Een kwart miljoen mensen bezoeken deze beurs, vooral moeders; de grootste doelgroep van Ypsilon. Mensen die misschien nog niet op de hoogte zijn van het bestaan van Ypsilon en die we op deze manier kunnen bereiken. Als Ypsilon 10 bedrijven bereid vindt om tegen naamsvermelding elk voor 500 euro de stand op de Huishoudbeurs te adopteren, dan blijft haar aanwezigheid betaalbaar. En zo wordt duidelijk dat iedereen op zijn eigen manier kan bijdragen om het jubileum tot een succes te maken. Wordt dus vervolgd.

ANBI logo