Kaderlid Ine Janzen overleden

Ine Janzen tijdens haar huldiging in 2011Een maand geleden organiseerde ze nog een avond met de Rocktherapie van Jules Tielens. En twee weken geleden deed ze nog de groep. Ze zat nog vol plannen. Maar afgelopen donderdag hield het op en overleed onverwacht het Limburgse kaderlid Ine Janzen. Janzen was jarenlang gespreksleider van de Ypsilonafdeling Venlo en kreeg daarnaast landelijke bekendheid door haar inzet voor mensen in de forensische zorg. Tijdens de landelijke studiedag 2011 ontving ze de Gouden Ypsilonspeld voor haar werk.

Janzen was jarenlang de trekker van de forensische lotgenotengroep van Ypsilon die meerdere keren per jaar bijeenkomsten organiseert. Wekelijks verzorgde ze bovendien het telefonisch spreekuur rond forensische zorg waar ze naastbetrokkenen  een luisterend oor en advies bood en waar familieleden wegwijs werden gemaakt. Ook werkte ze mee aan de speciale informatiebrochure over forensische zorg en bouwde ze mee aan een netwerk van contacten met forensische instellingen.

“Ine was geen type dat graag in de schijnwerpers stond”, vertelt kaderondersteuner Marjo Markx die jarenlang nauw met haar samenwerkte. “Als ze te veel aandacht of waardering kreeg dan werd ze altijd heel onzeker. Het is jammer dat ze zo niets meekreeg van de warme reacties.“ Dat blijkt ook nu, als het bericht van haar overlijden wordt verspreid. “Ik heb het nodige van haar heb geleerd. Juist door haar gedrevenheid, zich uiten maar altijd toch in contact blijven”, reageert psychiater Hein Bokern van de Van Mesdag Kliniek. Collega-kaderlid Thea Stokdijk heeft dezelfde ervaring: “Ik heb zo veel van haar geleerd. Hoe je deuren open krijgt, hoe je zaken aan moet pakken.”

Geheel in stijl wordt Janzen vandaag in besloten kring gecremeerd. Ze werd niet ouder dan 66 jaar.

Voor vragen op forensisch gebied kunt u terecht bij Marja Markx van het landelijk bureau: (088) 000 21 20.

ANBI logo