Kamer bant stroomstootwapen uit psychiatrische instellingen

In psychiatrische instellingen van de politie voorlopig geen stroomstootwapen gebruiken. Dat heeft een meerderheid van de Tweede Kamer besloten. De familie van een patiënt had hierover een klacht ingediend  tegen de inrichting Bavo Europoort in Capelle aan den IJssel en de politie. Tegen de man, die medicijnen weigerde, werd een taser gebruikt om hem tot bedaren te krijgen. Gezamenlijk startten MIND, Ypsilon en Amnesty International een lobby tegen het gebruik. Met succes.

Het stroomstootwapen kwam plotseling in beeld, doordat drie politiekorpsen er dit jaar mee mogen experimenteren. Na verzoeken van Bavo en later ook Delta om assistentie besloot de politie in overleg met de behandelaars tot het inzetten van de taser. Onaanvaardbaar, vindt de Kamer: psychiatrie moet een veilige en beschermende omgeving zijn. Een motie van Corinne Ellemeet (GroenLinks) maakt dat het stroomstootwapen tijdens de proef niet meer gebruikt worden binnen de instelling.

Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter toont zich verheugd over het besluit van de Kamer. “Tasers horen niet te worden ingezet tegen mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dus dit is een belangrijke stap.” Toch is hij nog niet tevreden. “Ik zeg: alle stroomstootwapens én de politie de ggz uit”, liet hij onlangs in een interview met het politievakblad Blauw weten. “Je zult maar paranoïde waanbeelden hebben, denken dat je achtervolgd wordt of dat de hele wereld tegen je is. Als er dan tien agenten op je afkomen van wie je je afvraagt of ze wel echt zijn, en ze op je richten, geeft dat grote kans op een trauma.”

ANBI logo