Klaassen wint Kitty Verbeekprijs met artikel over familie

*** Het winnende artikel is te vinden op www.ypsilon.org/kittyverbeek ***

Klaassen met winnende uil - Foto: Wim Trinks“Familiebegeleiding in de langdurige zorg kan beter. Onderzoeken en ervaringen van familieleden laten dat zien.” Zo opent het artikel waarmee Henk-Willem Klaassen de Kitty Verbeekprijs heeft gewonnen. Klaassen kreeg de prijs, een sculptuur van een uil en geldbedrag van 3.000 euro gisteren uit handen van juryvoorzitter Cecile aan de Stegge en Harm Drost, directeur van de Faculteit Gezondheidszorg van de Hogeschool Utrecht. De prijs is bedoeld om het enthousiasme voor verpleegkunde te bevorderen. De prijswinnaar brak in zijn reactie een lans voor gedegen begeleiding van de familie, zoals hij ook in het artikel zelf had gedaan.

“Ik heb altijd gedacht dat ik niet kon schrijven”, reageerde een soms zichtbaar aangedane Klaassen. “Maar ik heb veel geleerd van mijn kinderen die met trainen, trainen en nog eens trainen ver in de atletiek zijn gekomen. Zelf zit ik nu 34 jaar in het vak en ben altijd bezig met zoeken naar nieuwe dingen. Maar ik vond dat ik mijn liefde voor het vak ook op andere manieren moest uitdragen. En dus ben ik gaan schrijven en verpleegkundigen les gaan geven. Ik hoop dat dit artikel me weer nieuwe ingangen geeft om daarmee dat nog verder uit te dragen.”

“Al jaren is het mijn missie om familieleden meer op de kaart te zetten”, aldus Klaassen die op dit moment ook tegen wil en dank tijdelijk voorzitter is van Ypsilon. “In de somatische zorg betrekken we de familie er vanzelfsprekend bij, maar in de korte en langdurige psychiatrie vergeten we vaan dat de klant ook gewoon lid is van een gezin. Dat betekent dat je niet alleen hem moet begeleiden, maar ook zijn familie. En dat gaat verder dan alleen af en toe vragen hoe het met ze gaat.”

De uitreiking was het slotstuk van een middag waarin tal van HU-studenten workshops verzorgden over rehabilitatie en sociale psychiatrie. Zij volgden de opleiding waar Kitty Verbeek ooit aan de basis van had gestaan. Haar bevlogenheid voor het vak en drang om te streven naar het emotioneel welbevinden van patiënten had de inspiratie gevormd voor de naar haar genoemde prijs, die nu voor de tweede keer werd uitgereikt.

Het artikel is te lezen op de website van Ypsilon: www.ypsilon.org/kittyverbeek
 

ANBI logo