Landelijke dag voor broers en zussen
Een bijzondere locatie, een inspirerende spreker, een voorzitter die uit eigen ervaring kan meepraten, ruimte voor contact en uitwisseling, voor leden gratis toegang en de reiskosten vergoed, voor niet-leden tegen een geringe vergoeding. Aantrekkelijker krijgt Ypsilon ‘m niet georganiseerd, de landelijke dag voor ‘broers en zussen’ op zaterdag 21 september aanstaande. En hij is u gegund, want u vormt een belangrijke en bijzondere groep binnen Ypsilon. Meldt u aan, want vol is vol.
Datum: 21 september van 10.00 tot 16.30 uur Aanmelden via ypsilon@ypsilon.org |
Van oudsher waren het vooral de moeders die zich bekommerden om het lot van hun zieke kind. Maar ook veel broers en zussen voelen zich betrokken. Gelukkig maar, want als het aan de politiek ligt wordt de rol van de familie alleen maar groter. Maar dan moet je je wel staande kunnen houden en met de problematiek overweg kunnen. Met dat doel organiseert Ypsilon nu een inspirerende landelijke bijeenkomst.
Deze dag begint op de plek waar psychiater Jules Tielens een jaar geleden zijn psychiatrisch-centrum-nieuwe-stijl begon: een voormalige bierbrouwerij. Jules is een oude bekende van Ypsilon. Hij werd bekend als straatpsychiater, adviseerde talloze familieleden en is columnist in het tijdschrift van Ypsilon. Jules weet wat het is om familielid te zijn en ontwikkelde een eigen methode om in contact te komen met psychotische patiënten. Daarbij liet hij zich inspireren door Xavier Amador, een vooraanstaand klinisch psycholoog in de VS die het maar niet lukte om in gesprek te komen met zijn broer met schizofrenie. Tot hij besloot het op een heel andere manier aan te pakken. Jules werkte die aanpak uit tot ‘verbindende gesprekstechniek’, een innovatieve methode die hij vastlegde in zijn boek ‘In gesprek met psychose’. Kortom, hij is de aangewezen man om de dag in te leiden.
Maar ook Jan Zandijk, voorzitter van de vereniging én boegbeeld van de broers en zussen, ontbreekt deze dag niet. Want als geen ander kan hij vertellen over de gevolgen voor het gezin waar hij in opgroeide, toen bleek dat zijn broer aan psychose leed. Hij zag de worsteling van zijn ouders en maakte als jarenlange contactpersoon van zijn zieke broer, de zoektocht mee naar menselijke zorg. Hij vertelt over het groeiende aanbod waar broers en zussen vandaag de dag bij Ypsilon op kunnen rekenen: de contactmiddagen, de gespreksgroep online, de schrijf- en herstelcursus “Kom op verhaal” en het buddyproject waarmee Ypsilon gaat starten.
Na een goed verzorgde lunch maken we een korte wandeling richting de Recht Boomsloot waar in het middagprogramma de uitwisseling van ervaringen en tips centraal staat. Hoe ga je om met je specifieke positie in het gezin? Hoe geef je je eigen ervaringen een plek? En welke rol wil je of heb je te spelen in de zorg voor je zieke broer of zus? En wacht je tot je ouders er niet meer zijn of begin je al eerder? Dit onder de deskundige leiding van Jan Meijles en Lisette van Doorne, gepokte en gemazelde groepsleiders met eigen ervaring als broer en zus.