Levensverwachting bij Leponex groter dan bij nieuwere antipsychotica

Mensen met schizofrenie leven gemiddeld langer als ze Leponex (clozapine) gebruiken dan als ze een van de nieuwere antipsychotica gebruiken. Dat concluderen Finse onderzoekers in het toonaangevende vaktijdschrift The Lancet. Ze vergeleken de sterftecijfers van Leponex eerst met Rilafon (perfenazine), een ouder klassiek antipsychoticum en constateerden dat de kans op vroegtijdig overlijden bij Leponex met 26 procent afnam. Bij gebruikers van Seroquel (quetiapine) nam dat aantal juist toe, met maar liefst 41 procent. Ook Risperdal (risperidone) en Zyprexa (olanzapine) deden het niet goed: daar nam de kans op voortijdig overlijden toe met respectievelijk 34 en 13 procent.

Mensen met schizofrenie leven gemiddeld langer als ze Leponex (clozapine) gebruiken dan als ze een van de nieuwere antipsychotica gebruiken. Dat concluderen Finse onderzoekers in het toonaangevende vaktijdschrift The Lancet. Ze vergeleken de sterftecijfers van Leponex eerst met Rilafon (perfenazine), een ouder klassiek antipsychoticum en constateerden dat de kans op vroegtijdig overlijden met 26 procent afnam. Bij gebruikers van Seroquel (quetiapine) nam dat aantal juist toe, met maar liefst 41 procent. Ook Risperdal (risperidone) en Zyprexa (olanzapine) deden het niet goed: daar nam de kans op voortijdig overlijden toe met respectievelijk 34 en 13 procent.

Om tot hun cijfers te komen analyseerde het team van Jary Tiihonen 67.000 dossiers van Finse schizofreniepatienten over een periode van tien jaar. “We wisten dat clozapine van alle antipsychotica het meest effectief was en nu is duidelijk dat het niet zo’n riskante of gevaarlijke behandeling is”, aldus Tiihonen in een interview met persbureau Reuters. Tiihonen doelt op het risico dat altijd in combinatie met Leponex wordt genoemd: het gevaar van de afbraak van witte bloedlichaampjes, een potentieel dodelijke bijwerking die bij ongeveer 1 procent van de gebruikers voorkomt.

Door de mogelijkheid van agranulocytose, zoals de afbraak wordt genoemd, mag Leponex in veel landen pas worden voorgeschreven als andere middelen niet hebben aangeslagen. De onderzoeksresultaten nu zetten dat beeld op zijn kop. “We zouden moeten overwegen om clozapine in te zetten als middel van eerste voorkeur”, aldus Tiihonen. Zijn pleidooi past in de kritische geluiden die de laatste jaren in toenemende mate zijn te horen over de nieuwere antipsychotica. Na aanvankelijk te zijn bejubeld omdat ze minder bewegingsstoornissen veroorzaken, ligt de laatste tijd vooral de nadruk op andere bijwerkingen die daarvoor in de plaats zijn gekomen, zoals een verhoogde kans op gewichtstoename, problemen met de stofwisseling en diabetes.

ANBI logo