Mantelzorgers: kom in actie!

Mantelzorgorganisatie Mezzo vraagt met de actie ‘Verlichten ipv verplichten’ aandacht voor de behoeften van mantelzorgers. “Want intensief en langdurig voor iemand zorgen kan alleen als je dat op eigen wijze kan doen.” Ypsilon roept u op om mee te doen met actie van Mezzo en op www.mezzo.nl/actie aan te geven wat ú nodig heeft om goed te kunnen zorgen voor uw zorgbehoevende naaste. De actie loopt tot 5 juli.

“Ik heb al meegedaan en gemeld dat de cursus interactievaardigheden ons kan verlichten”, meldt Ypsilonbestuurslid Wies van den Nieuwendijk.

Als de kabinetsplannen doorgaan, krijgen mantelzorgers het zwaar. Want staatssecretaris Van Rijn wil de mantelzorgers weliswaar niet verplichten, maar door alle bezuinigingen op hulp, zorg en begeleiding wordt die vrijwilligheid toch tamelijk verplichtend. En mantelzorgers van psychiatrische patiënten hebben het al zwaarder dan welke categorie dan ook.

Kamerleden lijken de zorgen van Mezzo – en Ypsilon – te delen over de gevolgen van alle veranderingen die de hervorming op mantelzorgers heeft. Van Rijn heeft op hun aandringen beloofd voor de zomervakantie zijn visie en actiepunten over de informele zorg bekend te maken.

2,6 miljoen mantelzorgers en 25.000 zorgvrijwilligers zijn niet in de gelegenheid om naar het Malieveld te komen. Maar online actievoeren is voor iedereen mogelijk. Doe mee! Laat voor 5 juli horen wat er volgens u moet gebeuren. Op uw eigen dorpsplein, stadshart of op het Malieveld. Of via twitter (#mezzoactie). Dan weet heel Nederland dat verlichten de manier is in plaats van verplichten!

ANBI logo