Mark van de Gaag wint Ria van der Heijdenprijs 2014

Mark van der Gaag won de Ria van der Heijdenprijs 2014 voor zijn inzet voor herstel, betere kwaliteit van leven en minder lijden van mensen met een psychotische aandoening. 

Prof. dr. van der Gaag stelt zich alMark vd Gaag ontvangt de prijs uit handen van Ben vd Wetering zijn hele carrière in dienst van mensen met een psychose. Of het nou gaat om wetenschap, behandeling, zorg, bejegening, opsporing of het voorkomen van psychose. Hij is een voorvechter van het eerste uur, vroeger gericht op behandeling en onderzoek van mensen met chronische vormen van psychosen en schizofrenie, en later gericht op pogingen om de ziekte te voorkomen. Hij heeft zich bewezen op wetenschappelijk gebied en hij heeft zich sterk gemaakt voor de principes rondom bejegening. Zijn bijdrage aan de zorg voor mensen met schizofrenie is enorm. 

“Ik ben trots! Heb Ria goed gekend”, aldus Van der Gaag. “Zij liep overal naar binnen om te zeggen wat ze ervan vond.”

De jury, bestaande uit Annemiek de Kruif van Ypsilon, Henrie Henselmans van de raad van bestuur van het Leo Kannerhuis, Gijs Franken van GGZ+, Bas van Raaij van bureau De Mat en oud-psychiater Don Linszen, nomineerde uit tientallen inzendingen drie projecten. Mark van der Gaag kwam als onbetwiste winnaar uit de bus.
De aanmoedigingsprijzen gaan naar Jan van Blarikom en Nynka Delcour. Van Blarikom spant zich als directeur van Zeeuwse Gronden in om mensen met een psychotische aandoening in hun vertrouwde omgeving veilig en goed te laten wonen. Theatermaker Nynka Delcour maakte de prachtige en indringende voorstellingen Vlieg! en Hou me los. Vernieuwend, educatief en stigmaverlagend..

De prijzen werden uitgereikt tijdens een congres voor verpleegkundig specialisten in Delta PC te Poortugaal. 

De Ria van der Heijdenprijs stimuleert initiatieven die op vernieuwende en inspirerende wijze het leven van mensen met een psychotische stoornis kunnen verbeteren. De Ria van der Heijdenprijs is in 2006 door Delta Psychiatrisch Centrum (onderdeel van Antes) ingesteld ter nagedachtenis aan Ria van der Heijden. Zij heeft zich altijd bijzonder ingezet voor het welzijn van mensen met een chronische psychiatrische aandoening. De prijs werd voor de zevende keer uitgereikt en bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag van € 5000. De aanmoedigingsprijzen van € 750 worden beschikbaar gesteld door de stichting Vrienden van Ypsilon. De winnaars besteden het bedrag aan de verdere ontwikkeling van hun initiatief.

In het komende nummer van YN, dat 20 maart verschijnt, vertelt Mark van der Gaag in een interview over zijn motieven om zijn carriére in dienst te stellen van de psychosezorg en wetenschap..

ANBI logo