MIND Ypsilon in Kassa: Quarantainer bewijst dat ggz niet op slot hoeft

Op zaterdag 9 mei 2020 maakte TV-programma Kassa een uitzending over de gevolgen van corona voor mensen in de ggz. Tot de gevolgen behoren dat behandelingen gestopt zijn en dat mensen geen bezoek meer mogen ontvangen. Bert Stavenuiter, directeur van MIND Ypsilon, was in de uitzending aan het woord.  

Alles op slot 

Bert Stavenuiter: “Het is inmiddels duidelijk dat meer dan de helft van de behandelingen zijn gestopt of zijn vervangen door een alternatief als beeldbellen zonder overleg met de betrokkene. Je kunt je voorstellen dat dit stress geeft. Je dagbesteding valt weg en je behandeling wordt opeens afgebeld. En dat terwijl je al kwetsbaar bent. Komt daar ook nog bij dat bezoek op dit moment vaak niet welkom is. Alles op slot. Dat maakt de situatie alleen maar erger.” 

Creatieve oplossing: de Quarantainer 

Onder andere MIND Ypsilon is kritisch op het huidige beleid van ggz-instellingen, die te weinig overleggen en te star vasthouden aan sluiting terwijl er creatieve oplossingen voorhanden zijn. Bert Stavenuiter vertelde in de uitzending over één van die oplossingen: de Quarantainer. Dit is een mobiele ontmoetingsplek, zonder dat er fysiek contact plaatsvindt. Stavenuiter: “Het gaat niet snel genoeg. Er moet nú actie komen, daarom zijn we samen met Anoiksis en de Socialrun een crowdfunding gestart om minimaal één Quarantainer te kunnen plaatsen bij een ggz-instelling in Nederland. We hopen met deze actie een vliegwiel te zijn voor andere organisaties, zodat zij ons voorbeeld volgen.”  

Help mee om de quarantainer mogelijk te maken en doneer! 

Actiesite Quarantainer

ANBI logo