Netwerk over claim gebruiker Zyprexa
Het televisieprogramma Netwerk staat op donderdag 9 juli 2009 uitgebreid stil bij een claim die een gebruiker van Zyprexa heeft ingediend tegen de producent Lilly. Bij de man is in 2005 diabetes geconstateerd en hij verwijt Lilly dat dat het gevolg is van de Zyprexa die hij kreeg voorgeschreven. Netwerk volgde de patient een tijd en praatte daarnaast met zijn letselschade-advocaat en met de moeder van de patient. Ook Ruud Coolen van Brakel, directeur van DGV, het Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik, komt aan het woord. De uitzending is om 20.25 uur op Nederland 2 en wordt na afloop van de reguliere zendtijd herhaald.
Het televisieprogramma Netwerk staat donderdag 9 juli 2009 uitgebreid stil bij een claim die een gebruiker van Zyprexa heeft ingediend tegen de producent Lilly. Bij de man is in 2005 diabetes geconstateerd en hij verwijt Lilly dat dat het gevolg is van de Zyprexa die hij kreeg voorgeschreven. Netwerk volgde de patiënt een tijd en praatte daarnaast met zijn letselschade-advocaat en met de moeder van de patiënt. Ook Ruud Coolen van Brakel, directeur van DGV, het Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik, komt aan het woord. De uitzending is om 20.25 uur op Nederland 2 en wordt na afloop van de reguliere zendtijd herhaald.
Claims tegen fabrikanten van antipsychotica zijn in landen als de Verenigde Staten aan de orde van de dag, maar in Nederland nog relatief zeldzaam. Vaak draaien ze enerzijds om het verwijt dat het middel heeft geleid tot lichamelijke schade en anderzijds dat de producent informatie over de schadelijke gevolgen van het betreffende middel heeft verzwegen of pas te laat in de bijsluiter heeft gezet. Dat geldt ook voor de claim die Zyprexagebruiker enkele dagen terug bij de Nederlandse vestiging van Lilly heeft ingediend.
Lilly zelf wil niet op de specifieke claim ingaan omdat de zaak nu onder de rechter is. Het bedrijf zal daarom naar de programmamakers alleen komen met een schriftelijke verklaring. Meer in het algemeen laat het bedrijf bij monde van woordvoerder Corina Ramers weten dat het vreest dat de uitzending ertoe kan leiden dat ook andere patiënten spontaan stoppen met hun medicatie. “Mensen slikken niet voor niets antipsychotica, en het advies is om nooit te stoppen op eigen houtje. Het is aan de arts om een afweging te maken of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Wie twijfelt over het middel dat hij krijgt voorgeschreven, doet er goed aan altijd contact op te nemen met zijn behandelaar.”