Nieuwe infographic tegen stigma
Wat doe je tegen stigma? Dit wordt eenvoudig uitgelegd in een nieuwe infographic, gemaakt door Kwaliteitsontwikkeling GGZ.
De infographic laat duidelijk zien wat je kunt doen in welke situatie en of je je in een bepaalde situatie herkent. Er zijn twee hoofdcategorieën: zelfstigma en stigma door anderen. Vervolgens kun je aanklikken wat de gevolgen zijn en wat je van je hulpverlening in zo’n situatie kunt verwachten.
Het is een compacte en actie gerichte samenvatting primair gericht op mensen die stigma ervaren.
In april 2017 verscheen de generieke module ‘Destigmatisering’. Deze module geeft veel programma’s, aanwijzingen en instrumenten, bedoeld voor hulpverleners, patienten, cliënten en naasten om stigma te verminderen. Zo is er een antistigma toolkit op de website van Ypsilon en zijn er tips voor hulpverleners. Want stigma is overal aanwezig , niet alleen in de maatschappij, maar ook onder cliënten en ouders, en binnen de GGZ!
Een tip voor hulpverleners is bijvoorbeeld: praat niet over depressief, somber of achterdochtig, maar over meer of minder depressief, meer of minder somber of meer of minder achterdochtig.
Op de website van de stichting Samen Sterk zonder Stigma is een interview te lezen met de voorzitter van de werkgroep die de module samenstelde, Victor Vladár Rivero en enkele andere leden. Namens Ypsilon zat Annemiek de Kruif in de werkgroep. Zij is blij met de infographic. ‘ Het ziet er leuk uit en geeft toegankelijke informatie, tips en aanwijzingen die je meteen kunt toepassen.’
Klik hier voor de generieke module 'Destigmatisering'