Nieuwsuur over verzet eigen bijdrage dagbesteding

Het verzet tegen de eigen bijdrage in de AWBZ op het gebied van dagbesteding en arbeid neemt grote vormen aan. De GGZ-koepel GGZ Nederland heeft inmiddels laten weten medewerking te weigeren aan de inning van de eigen bijdrage. Ook clienten- en familieorganisaties roeren zich. Directeur Marjan ter Avest komt vandaag, maandag 13 september 2010, aan het woord in Nieuwsuur (voorheen NOVA). Nieuwsuur wordt uitgezonden tussen 22.00 tot 23.00 uur op Nederland 2 en na de reguliere uitzendtijd herhaald. Reakt, bekend van leer- en werkprojecten, startte een petitie op internet gestart. Voor wie hem nog heeft gemist: ze roept op uiterlijk tot vandaag te reageren op http://petities.nl/petitie/stop-de-eigen-bijdrage-voor-dagbesteding-en-arbeid

Demissionair minister Klink stuurde maandag 6 september een brief aan de Tweede Kamer met als boodschap dat de eigen bijdrage voor de tweedelijns ggz alsnog doorgaat. Wat GGZ Nederland betreft is het is een discriminerende maatregel die grote groepen ernstig zieke mensen stigmatiseert en de drempel voor hulp onnodig hoog opwerpt. Deze mensen hebben medisch specialistische hulp nodig. Net zoals mensen met kanker of een hartkwaal. “Daarnaast wordt een deel van de patiënten gedwongen opgenomen omdat ze een gevaar voor zichzelf zijn of voor hun omgeving. Om die vervolgens met een eigen bijdrage van € 175 te confronteren is heel cru”, aldus de zorgaanbiederskoepel, gesteund door patienten en familieleden.

De eigen bijdrage voor de geestelijke gezondheidszorg is onderdeel van een pakket aan bezuinigingsmaatregelen dat VWS- minister Klink afgelopen juni naar de Tweede Kamer zond. De eigen bijdrage voor de ggz en de eigen bijdrage voor paramedische zorg zijn toen afgewend door een motie van Groen Links, VVD en PvdA. Het gaat nu om een eigen bijdrage van € 175 per behandeling en een beoogde opbrengst van € 110 miljoen. De demissionair minister laat de Kamer nu weten dat hij de motie niet kan uitvoeren en de eigen bijdrage in de ggz alsnog gaat heffen. GGZ Nederland roept de leden van de Tweede Kamer dringend op om vast te houden aan hun motie en de eigen bijdrage in de ggz niet door te laten gaan.

ANBI logo