Onbekende genen in verband gebracht met schizofrenie

Een internationale groep wetenschappers, onder wie drie van de Vrije Universiteit te Amsterdam, heeft 22 genen in kaart gebracht die te maken hebben met schizofrenie, 13 ervan waren nog niet eerder bekend.

Dat schizofrenie deels erfelijk is, is al langer bekend, maar hoe groot het erfelijke aandeel precies is en welke genen een rol spelen, is nog onduidelijk. Meer kennis over de genetische oorzaak van schizofrenie kan inzicht geven in mogelijke nieuwe behandelmethoden.

“Deze studie is een belangrijke mijlpaal in de zoektocht naar risicofactoren voor schizofrenie”, zegt VU-hoogleraar Danielle Posthuma.

De wetenschappers denken dat het risico op schizofrenie door vele duizenden variaties in genen wordt beïnvloed. Desondanks vermoeden ze dat de aandoening veroorzaakt wordt door een of enkele processen die misgaan in de hersenen. De resultaten zijn verschenen in Nature Genetics.

Calcium

“Voor het eerst hebben we aangetoond dat verschillende genen die allemaal betrokken zijn bij calciumprocessen in de hersenen een belangrijke rol spelen in schizofrenie”, zegt Posthuma.

“Calcium zet het versturen van alle chemische signalen in de hersenen in gang”, legt haar collega Matthijs Verhage uit. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen welke rol calcium precies speelt in het ontstaan van de aandoening.

ANBI logo