Opheffing Pandora einde van een tijdperk

Het doek is gevallen voor Pandora. De stichting werd het slachtoffer van de nieuwe subsidieregels van het ministerie van VWS. Die stellen dat iedere patientenorganisatie een eigen achterban moet hebben die een substantiële financiële bijdrage levert. Bij Pandora, die jarenlang grote bekendheid verwierf met de leus ‘Ooit een normaal mens ontmoet? En… beviel het?’ was dat niet het geval. Het bureau is vandaag, 1 februari 2010, definitief ontbonden. Alle door vrijwilligers uitgevoerde activiteiten zijn overgedragen aan Cliëntenbond-Voice. Sinds haar oprichting in 1964 was Pandora een begrip als representant van de antipsychiatrie.

Het doek is gevallen voor Pandora. De stichting werd het slachtoffer van de nieuwe subsidieregels van het ministerie van VWS. Die stellen dat iedere patientenorganisatie een eigen achterban moet hebben die een substantiële financiële bijdrage levert. Bij Pandora, die jarenlang grote bekendheid verwierf met de leus ‘Ooit een normaal mens ontmoet? En… beviel het?’ was dat niet het geval. Het bureau is vandaag, 1 februari 2010, definitief ontbonden. Alle door vrijwilligers uitgevoerde activiteiten zijn overgedragen aan Cliëntenbond-Voice.

Sinds haar oprichting in 1964 was Pandora een begrip als representant van de antipsychiatrie. Ze zette zich in om de (rechts)positie van en de beeldvorming over mensen met psychische en/of psychiatrische problemen te verbeteren en was de eerste organisatie die begon met het geven van voorlichtingen aan instellingen, scholen en bedrijven door (ex)psychiatrische patiënten zelf.

Tot aan haar opheffing bleef Pandora de luis in de pels die ze altijd is geweest. Naar de psychiatrie en de farmacie, maar ook regelmatig naar collega-patientenorganisaties en recentelijk het Landelijk Platform GGZ. Ook met Ypsilon had Pandora soms aanvaringen, bijvoorbeeld bij haar stellingname op het gebied van dwangopnames en dwangbehandeling. Toch betreurt Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter de opheffing. “Je hoeft het niet altijd eens te zijn om elkaars meerwaarde te zien. En Pandora was een begrip. Haar opheffing tekent het einde van een tijdperk.”

Tot de activiteiten die zijn overgedragen aan Cliëntenbond-Voice behoren de Helpdesk, de Depressielijn, de voorlichtingen en het Forum.

ANBI logo